)
02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno JunkkariSamuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima. 

”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä. Irlantilaismusiikin jamikulttuuriin kuuluu vapaamuotoinen soitto ringissä pöydän ympärillä. Musiikki soljuu vapaan musisoinnin kautta polveilevana, iloisen tanssillisen pomppuisena, energisen dramaattisena tai haikean kohtalokkaana. Raamit jameille luovat hetkessä muusikoiden, usein sanatta, valitsemat perinnesävelmät ja laulut ja niistä spontaanistikin muodostetut medleyt, jokainen soittaja saa tuoda rinkiin oman repertoaarinsa,” kertoo Kirsi heidän yhtyeensä taustasta. 

Musiikin jakaminen on jamisoiton keskiössä: Pöydän ympärillä jaetaan sävelmiä ja uusimpia musiikillisia tuttavuuksia (levysuosituksia, uusia sävelmiä, ohjelmia…), kerrotaan kuulumisia ja kohdataan säännöllisesti tuttuja soittajia. Jamit eivät ole konsertti, mutta musiikin luomasta tunnelmasta pääsevät nauttimaan kaikki paikallaolojat. 

Muuan-trio on soittanut yhdessä monenlaisissa paikoissa yhteisen ohjelmiston karttuessa. Yhtyeen jäsenet kertovat nauttivansa erityisesti siitä, kun pääsevät soittamaan erilaisten tilojen akustiikoissa ja kotoisissa ympäristöissä, niin ulkona kuin sisällä. 

Kevään pysähdys mahdollisti yhtyeen jäsenille aikaa kuunnella ja kokea musiikkia, vaikkakin etänä.

”Olemme kuunnelleet Irlannin radion kansanmusiikkiohjelmia sekä iirinkielisen televisiokanavan kansanmusiikkiaiheisia dokumentteja. Samuli otti tavaksi käydä aamuisin soittamassa pienen sarvifanfaarin kotikulmien korkeimmalla kukkulalla!” kuvailee Kirsi yhtyeen korona-arkea. 

Rauma Festivoon yhtye saapuu ensimmäistä kertaa ja kamarimusiikkifestivaalit eivät ole yhtyeelle tavanomaisin konserttipaikka. Yleisön läsnäolo on olennaista myös heille tutussa musiikkiperinteessä. 

”Perinnemusiikin luonteeseen kuuluu se, että sävelmiä opetellaan kuulonvaraisesti, soitetaan muistinvaraisesti nuoteitta ja ”suurimmat hitit” ja sykähdyttävimmät sävelmät jäävät repertoaariin elämään. Musiikkimme kumpuaa hetkestä ja tunnelma muodostuu spontaanisti. Kaikki paikallaolojat vaikuttavat musiikkiin energiallaan. Yleisön läsnäolo antaa syyn soitolle ja kohottaa tunnelmaa. Jokaisen konsertin ja musiikillisen hetken muodostavat soittaja, kuulija ja tila – se jos mikä on erittäin mielenkiintoista!” hehkuttaa Kirsi. 

Rauma Festivossa Muuan-trioa kuullaan festivaalin avajaiskonsertissa Folk+Beethoven keskiviikkona 5.8. klo 18 sekä Carpe diem -päivän yllätyskonsertissa torstaina 6.8.

« Takaisin

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: ”Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

26.07.
2020

Kamarimusiikki on joukkuelaji

Helsinki Chamber Soloistsin ja Helsingin kaupungin orkesterin basisti Adrian Rigopulos saapuu Festivoon intoa puhkuen. Keikattoman kevään jälkeen hän iloinen päästessään taas soittamaan ja olemaan osa musiikillista yhdessäoloa.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi