Andrew Lawrence-King
harppu

Barokkioopperan ja -orkesterin kapellimestari, harppuvirtuoosi, continuo-velho, barokkityylin asiantuntija Andrew Lawrence-King on yksi maailman johtavista vanhan musiikin esittäjistä ja eniten levyttäneistä harpisteista. Hän on johtanut oopperaa ja kamarimusiikkia La Scalassa, Milanossa, Sydneyn oopperatalossa, Casals Hallissa Tokiossa, Carnegie Hallissa New Yorkissa ja Mexico Cityn Palacio de Bellas Artesissa sekä johtanut Berliinin, Wienin ja Moskovan filharmonikkoja.

Hänen oma sävellyksensä Muinainen Kalevala kantaesitettiin Suomessa ja katkelmia siitä on esitetty BBC Promsissa ja Moskovan Bolshoi-teatterissa. Kalevalaseura on palkinnut Kingin arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä tieteen tai taiteen parissa. Hänen rekonstruktionsa Monteverdin kadonneesta mestariteoksesta Arianna kantaesitettiin Moskovassa.

Uransa aikana King on voittanut useita palkintoja, mm. Gramophone Award (UK), Echo Prize (Saksa), Edison Award (Hollanti) sekä oopperan ohjaajan roolissa Kultainen naamio -palkinnon, joka on Venäjän arvostetuin musiikki- ja teatteripalkinto. Tällä hetkellä hän ohjaa Moskovassa ensimmäisenä oopperana pidettyä Anima et Corpoa sekä nyt kolmatta kautta Celos-oopperaa, joka on ensimmäinen espanjalainen ooppera. Suunnitteilla ovat tuotannot mm. Händelin Orlandosta, Purcellin Kuningas Arthurista ja Kalevalasta.

King on toiminut vanhempana tutkijana australialaisessa Centre for the History of Emotionsissa vuosina 2011-2015, professorina Guildhall Schoolissa Lontoossa ja Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa Kööpenhaminassa. Hän tutkii ja opettaa mm. historiallisten harppujen soittoa ja continuoa, keskiaikaista musiikkidraamaa ja barokkioopperaa. Hänen yhtyeensä The Harp Consort ja Il Corago yhdistelevät viimeisintä tutkimustietoa ja aikakaudelle tyypillisiä detaljeja tyylikkääseen improvisaatioon ja viihdyttävään lavaesiintymiseen.

Andrew’lla on kansainvälinen huviveneenkuljettajankirja ja hän viettääkin suurimman osan vapaa-ajastaan Continuo-veneellään tai melomassa. Hänen merellinen intohimonsa kuuluu hänen äänitteellään, jossa hän esittää Guernsey-saaren perinteistä musiikkia, Les Travailleurs de la MerAncient Songs from a Small Island. Andrew harrastaa myös maratonjuoksua sekä murtomaahiihtoa, miekkailua, taijia ja wingtsunia. Lisäksi hän on kouluttautunut hypnootikoksi.

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi