Elina Vähälä
viulu

Ti 8.8. klo 19 Ei vettä, rantaa rakkaampaa
Ke 9.8. klo 19 L’amour -aistien hurmaa
Pe 11.8. klo 14 Yhä herkemmäksi käy uneni

Yhdysvaltain Iowassa syntynyt mutta jo pikkulapsena Suomeen muuttanut Elina Vähälä kuuluu Suomen kansainvälisimpiin viulisteihin. Kolmevuotiaana harjoittelun aloittanut Vähälä muistaa innostuneensa viulunsoitosta nähtyään televisiosta Viuluviikarit-ohjelman. Saatuaan isoäidiltään oman viulun muuttuivat televisiosta tutut äänenvärit, legatot ja vibratot omakohtaiseksi todellisuudeksi. Uravalinta on ollut siitä asti selvä.

Koulutuksensa Vähälä aloitti Seppo Reinikaisen oppilaana Päijät-Hämeen konservatoriossa Lahdessa ja jatkoi siellä Pertti Sutisen luokalla kahdeksan vuoden ajan. Noihin vuosiin ajoittuvat myös opinnot Kuhmon Viulukoulussa Zinaida Gilelsin, Ilja Grubertin ja Pavel Vernikovin oppilaana. Sibelius-Akatemiassa Vähälän opettaja oli Tuomas Haapanen, ja muita tärkeitä mentoreita ovat olleet Ana Chumachenco ja Peter Csaba. Valmistumisvuotenaan 1999 Vähälä voitti arvostetun Young Concert Artists International Auditions -kilpailun New Yorkissa.

Maineensa valovoimaisena ja poikkeuksellinen monipuolisena muusikkona Vähälä on ansainnut laaja-alaisella repertuaarillaan, joka kattaa konserttoja ja kamarimusiikkia barokista nykypäivään. Vuonna 2012 hän kantaesitti tilaamansa Jaakko Kuusiston viulukonserton, jonka hän myös äänitti BIS-yhtiölle vuonna 2013 samalle levylle John Coriglianon Punainen viulu -konserton kanssa.

Vähälä on kantaesittänyt myös Aulis Sallisen Kamarikonserton sekä Curtis Curtis-Smithin Kaksoiskonserton yhdessä pianisti-kapellimestari Ralf Gothónin kanssa. Syksyllä 2016 puolestaan vuorossa oli Kalevi Ahon toisen viulukonserton kantaesitys. Vähälän viimeaikaisiin kohokohtiin kuuluvat esiintymiset Minnesotan orkesterin, Nashvillen sinfonikoiden, Venezuelan Simón Bolívar -orkesterin sekä Madridin RTVE:n sinfoniaorkesterin kanssa. Vuonna 2008 Vähälä esiintyi maailmanlaajuiselle televisioyleisölle Nobelin rauhanpalkintogaalassa. Viime kaudella hän kiersi USA:ssa Festival Pablo Casals Prades Collectiven kanssa ja debytoi Gävlen sinfonikkojen solistina soittamalla Bergin viulukonserton. Syyskuussa 2015 Vähälä soitti televisioidussa konsertissa lähes mahdottomana pidetyn Sibeliuksen viulukonserton varhaisversion Radion sinfoniaorkesterin solistina Hannu Linnun johdolla.

Elina Vähälän ura konserttosolistina alkoi jo 12-vuotiaana kotikaupunkinsa Lahden kaupunginorkesterin (nyk. Sinfonia Lahti) konsertissa, ja yhteistyö on sittemmin jatkunut tiiviinä; sama orkesteri muun muassa valitsi hänet kaudella 1993–1994 Vuoden nuoreksi solistiksi.

Tällä kaudella Vähälä palaa Sinfonia Lahden solistiksi Keski-Euroopan kiertueella. Lisäksi hän esiintyy mm. Jyväskylä Sinfonian ja Keski- Pohjanmaan kamariorkesterin solistina. Uransa aikana Vähälä on esiintynyt viidellä mantereella ja tänäkin vuonna häntä voi kuulla eri puolilla maailmaa: Buffalon Filharmonikkojen, Tokion Yomiuri Nippon Symphony Orchestran sekä Colorado Springsin sinfonikkojen solistina. Coriglianon Punainen viulu -konserton hän esittää Strasbourgin Filharmonikkojen solistina johtajanaan Jeffrey Tate. Soittotehtäviensä ohella Vähälä on 2009 toimintansa aloittaneen Suomen Kulttuurirahaston tukeman Viuluakatemian perustajajäsen sekä Karlsruhen musiikkikorkeakoulun viuluprofessori.

Vähälän soitin on Giovanni Battista Guadagnini vuodelta 1780.

taiteilijat 2017

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi