Jan Söderblom
Festivon taiteellinen johtaja 2020

Viulisti-kapellimestari Jan Söderblom on Rauman Festivon taiteellinen johtaja ja hän vastaa Festivon ohjelmistosta vuonna 2020. Söderblomin taiteellinen johtajuus Rauma Festivossa alkoi kolmivuotiskaudella vuosina 2012-2014. Nyt hän toimii taiteellisena johtajana aina parillisina vuosina.

 

Luonnosta ja hiljaisuudesta inspiroituva Jan Söderblom syntyi muusikkoperheeseen Helsingissä vuonna 1970. Nykyään kapellimestarina ja viulistina työskentelevä Söderblom aloitti konsertoimisen jo viuluopintojen alkuvuosina.

Varhain alkaneiden solistitehtävien lisäksi menestyksekkäät konserttikiertueet Uusi Helsinki -kvartetin jäsenenä ja kiinnostus orkesterissa soittamista kohtaan loivat pohjan Söderblomin monipuoliselle ja aina uutta etsivälle uralle. Opinnot Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla vuosina 1997–2001 johtivat intensiiviseen työskentelyyn Suomalaisten ja ulkomaisten eturivin orkestereiden kanssa. Söderblom on sittemmin johtanut useita kotimaisia (mm. RSO, HKO, Tampere Filharmonia, Sinfonia Lahti, Tapiola Sinfonietta) ja ulkomaisia (mm. Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta RTVE (Espanjan radion ja television orkesteri), Nordwestdeutsche Philharmonie, MDR Sinfonieorchester (Leipzig), Danish National Chamber Orchestra) orkestereja. Söderblom toimi vuosina 2001–2008 Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana ja Pori Sinfoniettan kapellimestarina 2012–2016.

Viulistina Söderblom esiintyi ennen kapellimestariuraansa varsinkin Uusi Helsinki-kvartetissa (1982–2001), joka voitettuaan Viitasaaren ja Concertino Praga kilpailut konsertoi laajalti, mm. Wigmore Hallissa, Tonhalle Zürichissä, Herkules Saal Münchenissä, Concertgebouw Amsterdamissa ja Konzerthaus Berlinissä. Kutsut solistiksi ovat vieneet konsertoimaan suomalaisten orkestereiden lisäksi esim. Ruotsin Radio-orkesterin, Norjan Radio-orkesterin, Helsingborgin sinfoniaorkesterin, Japan Philharmonic Orchestran ja monien muiden kanssa. Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, sekä vierailevana jäsenenä mm. Camerata Salzburgissa ja Norjan Kamariorkesterissa.

Aiempi Musica Fiskarsin ja Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Söderblom suunnittelee nykyään Festivo Rauman ohjelmaa. Vuonna 2014 Söderblom kokosi yhteen artisteja We Agree to Disagree -konserttiin, joka oli epäpoliittinen kannanotto rauhanomaisen ratkaisun puolesta. Jan Söderblom on toiminut vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Söderblom aloitti vuonna 2017 Kauniaisten musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Jan Söderblom asuu perheensä kanssa Fiskarsin taiteilija- ja käsityöläisyhteisössä, Suomen etelärannikolla.

Kuva: Diego Casiraghi / Rauma Festivo

Jan Söderblom on johtanut Tukholman kuninkaallisessa oopperassa Leôs Janáčekin Tapaus Makropulosin lisäksi kaksi kantaesitystä, Thomas Jennefeltin Sport och fritid (2005) ja yhteistyössä Norrlandsoperanin kanssa, Daniel Börtzin Svall (2006). Helsingin Juhlaviikoilla hän johti vuonna 2008 Veli-Matti Puumalan oopperan Anna Liisan paljon huomiota herättäneen kantaesityksen. Suomen kansallisoopperassa Söderblom on useiden balettiproduktioiden lisäksi johtanut Fredrik Paciuksen oopperan Kung Karls jakt.

Viulistina Söderblom esiintyi ennen kapellimestariuraansa varsinkin Uusi Helsinki-kvartetissa (1982-2001), joka voitettuaan Viitasaaren ja Concertino Praga kilpailut konsertoi laajalti, mm. Wigmore Hallissa, Tonhalle Zürichissä, Herkules Saal Münchenissä, Concertgebouw Amsterdamissa ja Konzerthaus Berlinissä. Kutsut solistiksi ovat vieneet konsertoimaan suomalaisten orkestereiden lisäksi esim. Ruotsin Radio-orkesterin, Norjan Radio-orkesterin, Helsingborgin sinfoniaorkesterin, Japan Philharmonic Orchestran ja monien muiden kanssa. Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, sekä vierailevana jäsenenä mm. Camerata Salzburgissa ja Norjan Kamariorkesterissa. Söderblom esiintyy vuonna 2010 perustetussa triossa Marko Ylösen ja Arto Satukankaan kanssa.

Aiempi Musica Fiskarsin ja Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen  johtaja Söderblom suunnittelee nykyään Rauma Festivon ohjelmaa. Vuonna 2014 Söderblom kokosi yhteen artisteja We Agree to Disagree -konserttiin, joka oli epäpoliittinen kannanotto rauhanomaisen ratkaisun puolesta.

Jan Söderblom on toiminut vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina.

 

 

 

 

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi