Mika Kares
Festivon taiteellinen johtaja 2021

Mika Kares toimii Festivon taiteellisena johtajana aina parittomina vuosina, seuraavan kerran vuonna 2021.

Basso Mika Kareksen repertuaari on laaja, mutta hän on erityisen menestyksekkäästi esittänyt Verdin, Wagnerin ja Mozartin musiikkia. Vuodesta 2005 vuoteen 2010 Kares oli kiinnitettynä Badisches Staatstheaterin solistikuntaan. Tämän jälkeen hän on jatkanut uraansa vapaana taiteilijana ja esiintynyt muun muassa Barcelonassa, Bolognassa, New Yorkissa, Münchenissä, Pariisissa, Salzburgissa, Seattlessa, Valenciassa, Wienissä ja Zürichissä. Näissä kaupungeissa hän on työskennellyt esimerkiksi Teodor Currentzisin, Nikolaus Harnoncourtin, Lorin Maazelin, Zubin Mehtan ja Marc Minkowskin kaltaisten huippukapellimestarien kanssa.

Kareksen kiinnityksiä ovat muiden muassa Taikahuilu / Sarastro Lontoon Covent Gardenissa, Suurinkvisiittori / Don Carlo Milanon Teatro alla Scalassa ja Eugen Onegin / Gremin Wienin valtionoopperassa. Hänellä on tulevaisuudessa sopimukset myös kaikkien maailman huipputalojen kanssa, kuten Zürichin Opera, Lyric Opera of Chicago, Teatro Real Madrid, The Metropolitan Opera, Salzburgin musiikkifestivaali ja Pariisin ooppera.

Kareksen laaja konserttiohjelmisto pitää sisällään Mozartin Requiemin ja Verdin Requiemin kaltaisia teoksia. Usein hän esiintyy myös Beethovenin 9. sinfonian, Shostakovitsin 13. ja 14. sinfonian ja Haydnin Luomisen solistina. Kares on esiintynyt ja tulee esiintymään muiden muassa Wienin filharmonikkojen,Concentus Musicus Wien, MusicAeternan, Bonnin Beethoven Orkesterin, Danish Radio Symphony orchestran, RTVE Radio orchestran ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa.

Muita tärkeitä oopperarooleja hänen repertuaarissaan ovat Verdin Attilan ja Boiton Mefistofeleen nimiroolit, Das Rheingold / Wotan, Don Giovanni / Il Commendatore, Tannhäuser / Landgraf ja Taikahuilu / Sarastro. Vuonna 2009 hänelle myönnettiin ”Der Goldene Fächer”- palkinto, joka myönnetään Badisches Staatstheaterin vuoden parhaalle laulajalle. Kares oli myös Savonlinnan oopperajuhlien Vuoden Taiteilija kesällä 2008. Viimeisimpänä kunnianosoituksena hänelle myönnettiin Beniamino Gigli -palkinto keväällä 2015 hänen menestykkäistä tulkinnoistaan bel canto -repertuaarin parissa.

Mika Kareksen  levytys Dalandin roolissa Wagnerin oopperassa Lentävä hollantilainen oli ehdokkaana Gramophone- palkinnon saajaksi. Das Opernwelt palkitsi tämän levyn Kuukauden levy- palkinnolla ja Diapason-lehti myönsi samaiselle äänitykselle Diapason d´Or:n eli kultaisen tähden. Syksyllä 2016 ilmestyy Sony Classical levymerkille tehty W.A. Mozartin säveltämä Don Giovanni, jossa Kares lauloi Il Commendatoren roolin on myös voittanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Syksyllä 2017 julkaistaan Boris Godunovin levytys, jossa Kares laulaa Pimenin rooli. Tämä levytys tehtiin BIS – levymerkille yhdessä Göteborgin sinfoonikkojen kanssa, jota johti Maestro Kent Nagano.

Esiintymistensä ohella Kares on myös aktiivinen kulttuurivaikuttaja. Hän on kirjoittanut kolumneja Suomen Yleisradiolle ja pitänyt omaa blogia, joissa hän kertoi ja analysoi kansainvälisen oopperalaulajan elämää.

Aktiivisena laulunopettajana hän opettaa sekä mentoroi useita opiskelijoita ja laulun ammattilaisia yksityistunnein ja mestarikursseilla. Hänen oppilaansa ovat menestyneet erinomaisesti kansainvälisissä laulukilpailuissa ja työllistyneet hyvin maailman oopperalavoilla.

Kares on omistautunut kehittämään ja edistämään kulttuurielämää suomessa, erityisesti Länsi-Suomessa, josta hän on kotoisin. Hän on perustanut omaa nimeään kantavan lastenlaulujen sävellyskilpailun ja Eurajoki Bel Canto- laulufestivaalin.  Hän toimii myös Rauma Festivo kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana. Tästä omistautumisestaan hän on saanut tunnustuksena Länsi-Suomen kulttuurimitalin 2013 ja vuonna 2011 hänelle myönnettiin Kotiseututyön hopeinen ansiomerkki.

 

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi