Outi Tarkiainen
säveltäjä

Ke 7.8. klo 18 Polttopisteessä Outi Tarkiainen
La 10.8. klo 14 Metsän hiljaisuuteen

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet mm. Tapiola Sinfonietta, Kamariorkesteri Avanti!, norjalainen Arctic Philharmonic Orchestra ja hollantilainen Metropole Orchestra. Tarkiainen on säveltänyt vokaali-, kamari- ja soolosoitinmusiikkia, teoksia orkesterille ja solistille sekä musiikkia jazzorkestereille. Hänen musiikkiaan julkaisee Edition Wilhelm Hansen.

Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on saamenkielinen 45-minuuttinen orkesterilaulusarja Maa, kevään tytär (2015), jonka sävelkieli piirtää pohjoisen maailman kaaria värikylläisin vedoin. Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonikonsertto Saivo (2017), joka on sävelletty ja omistettu saksofonisti Jukka Perkolle.

Tarkiaisen teoksia on esitetty monilla tärkeillä festivaaleilla, kuten Helsingin Juhlaviikoilla, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, Musica Novassa ja Pori Jazzeilla. Vuonna 2015 hän oli residenssisäveltäjänä ranskalaisella Musique Classique d’Uzerche –festivaalilla, jossa esitettiin yhteensä kuusi hänen kamarimusiikkiteostaan. Pohjoismaiden lisäksi hänen musiikkiaan on kuultu useissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa, esittäjinä mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Uusinta Ensemble, Zagros Ensemble ja Henry Mancini Institute Chamber Orchestra. Kapellimestareina hänen teoksissaan on toiminut mm. John Storgårds, Okko Kamu, Santtu-Matias Rouvali ja Jaakko Kuusisto, ja solisteina mezzosopraano Virpi Räisänen sekä jazzlegendoja kuten David Liebman, Randy Brecker, Conrad Herwig, Peter Erskine ja Dick Oatts.

Kuva: Saara Salmi

Säveltäjä-kapellimestarivieraana Tarkiainen on esiintynyt Ljublajanassa Slovenian radion jazzorkesterin kutsumana sekä Norrbotten Big Bandin kutsumana Ruotsin kiertueilla vuosina 2011 ja 2015. Vuonna 2008 hän voitti 1. palkinnon kansainvälisessä Jazzverk –big band sävellyskilpailussa Ruotsissa teoksellaan Oglütz. Syksyllä 2017 Alba Records julkaisi Tarkiaisen kamarimusiikkia esittelevän levyn Beyond Poems, jossa esiintyy sopraano Tuuli Lindeberg, Kamus-kvartetti ja Uusinta Ensemblen muusikoita. Tarkiaisen jazztuotantoa esittelevä debyyttilevy Into the Woodland Silence julkaistiin vuonna 2013 ja siinä esiintyi Norrbotten Big Band solistinaan vokalisti Aili Ikonen. Tarkiaisen tuotantoa on levyttänyt myös Umo Jazz Orchestra, Lapin kamariorkesteri, Metropole Orchestra ja Metropole String Orchestra sekä Emma Salokoski.

Tarkiainen opiskeli sävellystä Sibelius-Akatemiassa Eero Hämeenniemen ja Veli-Matti Puumalan johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Opintojaan hän on täydentänyt mm. Lontoon Guildhall School of Musicissa ja University of Miamissa. Sävellystyönsä ohella Tarkiainen on toiminut lappilaisen Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana 2014–2018.

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi