Seppo Kantonen
piano

14.2. klo 19 Aarne Pelkonen: Haavekuvia

Pianisti-säveltäjä Seppo Kantonen (s. 1963) on kiistatta yksi Suomen merkittävimpiä jazzmuusikoita ja jazzmusiikin kehittäjiä, ja hänen saavutuksensa hakevat vertaistaan. Kantonen syöksyi jazzin kärkinimiin jo 22-vuotiaana, kun hänelle myönnettiin Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinto vuonna 1985. Sittemmin Kantonen on esiintynyt toinen toistaan nimekkäämpien artistien kanssa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ja hänen suvereenia soittoaan on tallennettu noin 200 albumille.

Monipuolisena muusikkona asemansa vakiinnuttanut Kantonen on esiintynyt lukuisten jazzin suurnimien kuten Gil Evansin, Dee Dee Bridgewaterin, Freddie Hubbardin, Maria Schneiderin ja Joshua Redmanin kanssa ja hänen suomalaisiin yhteistyökumppaneihin ovat kuuluneet muun muassa UMO Helsinki Jazz Orchestra, Pekka Pohjola, Eero Koivistoinen, Otto Donner, Avanti, Oulu Sinfonia, J. Karjalainen ja Ismo Alanko. Kantosen omia yhtyeitä ovat mm. Kahden miehen galaksi, Klang ja Tokka.

Kantonen tunnetaan etenkin ilmiömäisestä kyvystä heittäytyä eri musiikkigenreihin ja niiden yli: pianisti on kuin kotonaan oli kyseessä sitten perinnetietoinen jazz, klassinen musiikki, avantgarde tai rock. Sama ilmiö heijastuu myös Kantosen sävellystuotantoon, josta löytyy teoksia mm. big bandille, kamariorkesterille, jazzin ja klassisen musiikin pienyhtyeille sekä teatteriteoksiin. Kantosen ilmaisu taipuu tarpeen mukaan niin huippuunsa hiottuihin lyyrisiin melodiajuoksutuksiin kuin kokeelliseen vapaaseen improvisaatioon.

Kantonen on todellinen suomalaisen jazzin voimavara, joka uudistaa alati paitsi itseään myös jazzia taidelajina. Kantosen näkemykseen ja pyrkimyksiin on luottanut kerta toisensa jälkeen mm. Taiteen edistämiskeskus, joka on myöntänyt lukuisia apurahoja hänen taiteelliseen työskentelyynsä. Kantonen julkaisee myös suomalaisia jazzsävellyksiä esittelevää kirjasarjaa ja siirtää osaamistaan eteenpäin jälkipolville opettaen Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä.

 

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi