katso koko ohjelma

Flatlands

torstai 09.08.2018
klo 14:00
Kulttuuritalo Poselli
Nortamonkatu 12 26100 Rauma

Lönnströmin taidemuseon tilaaman kuvataiteilija Jani Ruscican teoksen Flatlands ensimmäinen esitys Suomessa! Ainutlaatuinen soivan taidenäyttelyn ja improvisoidun konsertin yhdistelmä on osa Rauma Festivon Carpe diem -päivää.

Flatlands Poselli to 9.8.2018 klo 14
Lasisoitin / saksofonisti Linda Fredriksson
Bambusoitin / kosketinsoittaja ja cembalisti Matias Häkkinen
Ready made -soitin / elektronisen musiikin tekijä Sara Milazzo

Vapaa pääsy
***

”Minulle oli tärkeää, että kutsuttujen muusikkojen tulokulma musiikkiin on kaikilla selkeästi erilainen. Näitä muusikkoja yhdistää avoimuus musiikin mahdollisuuksiin ja kiinnostus kokeellisuuteen. Heille on ominaista tietynlainen olemassa olevien lainalaisuuksien kyseenalaistaminen ja rajojen venyttäminen omassa työssä”, kuvailee Jani Ruscica valintaan vaikuttaneita tekijöitä.

Ilmaisuvoimainen Linda Fredriksson tunnetaan erityisesti monialaisena ja ennakkoluulottomana rajojen rikkojana. Matias Häkkisen vahvuuksiin lukeutuu visionäärisyys renessanssimusiikista nykymusiikkiin. Sara Milazzolla taas on vahva materiaalin ja materiaalisuuden taju, jota hän hyödyntää herkästi ja hienovaraisesti.

Jani Ruscican yhdessä muusikkojen kanssa laatima vapaasti tulkittava esitysohjelma lähtee liikkeelle elämää ylläpitävästä rytmistä, hengityksestä. Satoja vuosia vanhan Folia-sävelmän yksi lukemattomista versioista tunnetaan suomalaisen kansanmusiikin Lampaan polskana. Siinä koko maailma pauhaa. Näihin sanoihin Flatlands-esitys päättyy.

Muusikko sulautuu soittimeensa, esineestä tulee keho. Se alkaa elää. Sisään ja ulos. Ding ja dong. Pienen pienet solenoidit iskevät 350 kertaa minuutissa. Tulee kouristuksia ja kramppeja, hälyä. Levottomat hetket ovat ohimeneviä – muusikot kuuntelevat toisiaan. He keskustelevat, keskittyvät ja kertovat. Koko maailma pauhaa.

Flatlands-teoksen lähtökohtana on kolme eri aikakausilta ja erilaisista historiallisista viitekehyksistä olevaa kuvaa, joissa on soitin. Kuvien pohjalta on valmistunut kolme taideobjektia, joilla kullakin on vahva kulttuurinen, poliittinen ja materiaalinen lataus. Eri alojen käsityöläiset ovat toteuttaneet soittimet yhteistyössä taiteilijan kanssa.

Lisätietoja: Lönnströmin taidemuseo / Flatlands

tapahtumat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi