katso koko ohjelma

Festivo Collaborations

lauantai 10.08.2019
klo 19:00
Rauma-sali
Satamakatu 26 26100 Rauma

Tarve jakaa – aikaa, ajatuksia, tunteita; tarinoita, musiikkia, kuvia – on ihmisyyden sydänpuuta. Jaetut kokemukset, kuten kuunteleminen, ja etenkin yhdessä musisoiminen, tanssiminen, rukoileminen, mielenosoittaminen jne. ruokkivat yhteisyyden tunnetta ja ovat omiaan kasvattamaan keskinäistä ymmärrystä, kunnioitusta ja empatiaa. Yhtä lailla samat voimat voidaan valjastaa pahansuopiin tarkoituksiin: syrjintään, muukalaisvastaisuuteen ja jopa väkivaltaan – jakoon ”meihin” ja ”muihin”. Taiteilijoiden vastuulla onkin näyttää maailma sekä kaikessa epäoikeudenmukaisuudessaan että juuri niin kauniina kuin se voi suinkin olla kuviteltavissa, ja siten suunnata jaettujen kokemusten voima edistämään tasa-arvoa, moni-ilmeisyyttä, keskinäistä kunnioitusta ja rakkautta.

Esko Grundström ja Tomas Takolander ovat muusikoita, joiden pääinstrumentti on yhteistyö. Festivo Collaborations –konsertissa esitellään sekä heidän keskinäisen että muiden viikon taiteilijoiden kanssa tehdyn yhteistyön helmiä viime vuosilta.

Le Landeur on ihastuttanut Rauma Festivossakin jo useampana vuonna uudella ja vanhalla ranskalaisella chansonilla. Illan sovittaja-säveltäjäparin duo laajenee Rauma-salin lavalla myös runsassointiseksi kamariyhtyeeksi, jota täydentää mm. toinen viikon taiteilija-aisapari, Heli Siekkinen ja Jenny Villanen.

Oskar Merikannon musiikista rakennettu Kun vain laulaa saan sai kantaesityksensä Festivossa 2017 ja on saavuttanut suurta suosiota myös kiertävänä esityksenä, tulkkinaan upea Hanna-Kaisa Nyrönen.

Lauantai-illan toivotut kantaesitettiin valtavan suosion siivittämänä Rauma-salissa elokuussa 2015. Tällä kertaa solistina loistaa Festivon tiedottaja-tuottaja Kristiina Aatsinki, ja lavalle nousee sellon varteen myös toiminnanjohtaja Anna Grundström.

Ranskalais-suomalainen sanaton näyttämöteos VISA vie tanssin, visuaalisen teatterin, esinemanipulaation ja musiikin voimin symboliselle pakomatkalle. Esityksen keskeinen hahmo on takki, jota kukaan ei oikeastaan haluaisi pukea päälleen liian pitkäksi aikaa. Näyttämötuotannon esiintyjistä konserttiversiossa on mukana tanssija Amandine Doat ja orkestraation täydentää harvinaisella Quartertone-trumpetillaan Ilkka Arola.

Valtiottomien kansojen musiikkia on Esko Grundströmin konserttikokonaisuus, josta tässä konsertissa kuullaan otteet Palestiinasta, Kataloniasta ja Romanian romaneilta. Alkujaan konsertin tilasi ja kantaesitti Lapin kamariorkesteri konserttimestarinaan tämänkin illan primas Reetta Kataja.

Konsertin päätösnumero, Grundströmin Andante Festivo, on alun perin sävelletty loppumusiikiksi Cirque des Pucesin nykysirkusesitykseen Une Note Commune (Yhteinen sävel). Tämä konserttiversio alkaa Myanmarin Arakanista Indonesian Acehiin kansanmurhaa paenneen nuoren rohingyamiehen laululla, jota kohtalotoverit ympärillä kuuntelevat. Sävelestä tulee yhteinen kanava, johon vuodattaa kyyneleet. Jaettu huoli hälvenee – jaettu ilo moninkertaistuu.

Liput 35e / 10e

tapahtumat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Savelantie 3 F 50
00720 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi