Tuuli Takala
sopraano

Sekä kotimaassaan Suomessa että kansainvälisillä estradeilla hurmannut sopraano Tuuli Takala on tunnettu muun muassa “poikkeuksellisen kauniista äänestään” (Online Merker), “vangitsevasta lavasäteilystään (HS) sekä “kiehtovasta näyttämötyöskentelystään” (Musik-in-Dresden). Hänellä on ollut vuodesta 2015 lähtien kiinnitys Dresdenin kuuluisaan Valtionoopperaan (Semperoper), jonka lisäksi hän esiintyy vakituisesti monilla Euroopan päänäyttämöillä, niin ooppera- kuin konserttisolistina.

Takala teki ammatillisen debyyttinsä Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2013 Yön kuningattarena W.A. Mozartin oopperassa Taikahuilu. Sittemmin roolista muodostui yksi Takalan kysytyimmistä ja esitetyimmistä rooleista. Yön kuningattaren lisäksi Takalan menestysrooleihin lukeutuvat mm. Violetta Valéry (La Traviata), Lucia (Lucia di Lammermoor), Sophie (Der Rosenkavalier), Gilda (Rigoletto), Susanna (Figaron häät), Zerlina (Don Giovanni), Marguerite (Gounod/Faust) sekä La Contessa di Folleville (Il viaggio a Reims), joiden tulkkina hän on vieraillut Semperoper Dresdenin lisäksi mm. Lontoon Royal Opera House Covent Gardenissa, Berliinin Valtionoopperassa, Moskovan Bolshoi-teatterissa, Volksoper Wienissä, Deutsche Oper Berlinissä, Suomen kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla, Komische Oper Berlinissä, sekä Klagenfurtin, Metzin, Essenin ja Toulonin oopperataloissa.

Vuodesta 2015 alkaen Takala on ollut kiinnitettynä Semperoper Dresdenin solistikuntaan. Näinä vuosina hän on valloittanut dresdeniläisyleisöt tulkitsemalla monipuolisen kattauksen oopperarooleja – aina Mozartista ja operetista italialaiseen bel cantoon sekä Richard Straussin tuotantoon.

Alkuvuodesta 2018 Tuuli säväytti luomalla Amanda Rossin sopraanopääroolin Olli Kortekankaan uudessa oopperassa Veljeni vartija, joka kertoo vuoden 1918 Suomen sisällissodan tapahtumista ja sai maailmanensi-iltansa Tampereen Oopperassa Santtu-Matias Rouvalin johdolla.

Menestysroolien lisäksi Tuuli on myös palkittu oopperalaulaja monissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Kesällä 2013 hän voitti sekä Timo Mustakallio -laulukilpailun että Kangasniemen laulukilpailun. Aikaisemmin samana keväänä (2013) hän oli finalisti jaArnold Schönberg Center -erikoispalkinnon voittaja kansainvälisessä Hilde Zadek -laulukipailussa Wienissä, Itävallassa. Kesällä 2015 Tuuli valittiin finaaliin ja voitti kaksi erikoispalkintoa 34. Kansainvälisissä Hans Gabor Belvedere -laulukilpailuissaAmsterdamissa. Muihin tunnustuksiin lukeutuvat muun muassa valinta Vuoden nuoreksi muusikoksi 2014 (Pro Musica Säätiö), valinta Vuoden naissolistiksi 2018 ooppera-alan ensimmäisessä Aino-gaalassa Suomessa sekä Semperoperin Säätiön Curt Taucher -tunnustuspalkinto 2018.

Oopperan ja musiikkiteatterin ohella Tuuli on myös aktiivinen lied- ja oratoriomusiikin esittäjä sekä kysytty konserttisolisti. Hän on konsertoinut Suomen lisäksi mm. Saksassa, Englannissa, Itävallassa, Japanissa ja Slovakiassa.

Tuuli aloitti musiikillisen koulutuksensa 5-vuotiaana instrumenttinaan viulu, joka säilyi hänen pääinstrumenttinaan liki 15 vuotta. 6-vuotiaasta lähtien Tuuli lauloi myös lukuisissa kuoroissa, kuten maineikkaissa Tapiolan kuorossa ja EMO Ensemblessä. Tuuli opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin musiikkikasvatusta (Musiikin kandidaatti) lauluopettajanaan Aulikki Eerola ja myöhemmin oopperakoulutuksessa (Musiikin maisteri) Ritva-Liisa Korhosen johdolla. Lauluopintojaan Tuuli on täydentänyt Helsingin Metropolia Ammattikorkeakoulussa sekä useilla mestarikursseilla Suomessa ja ulkomailla.

Lue Tuulin haastattelu: Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

taiteilijat

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi