HARRI KUUSIJÄRVI
harmonikka

Harri Kuusijärvi on uuden harmonikkamusiikin omaleimaisimpia tekijöitä. Hän on kantaesittänyt lukuisia harmonikalle sävellettyjä nykymusiikkiteoksia, esiintynyt populaarimusiikin saralla lukemattomien etu- ja takarivin artistien kanssa ja kerännyt kiittäviä arvioita niin rock-, jazz- kuin maailmanmusiikin kriitikoilta albumeillaan eri yhtyeiden kanssa. Viime vuosina hän on keskittynyt erityisesti harmonikan elektroakustisten mahdollisuuksien tutkimiseen ja kehittämiseen. Kuusijärvi oli ehdolla Vuoden klassinen albumi -palkinnon saajaksi Emma Gaalassa 2022 yhdessä Markus Hohdin ja Sauli Zinovjevin kanssa levyllään ”Sospirando 2 – Folio”. Säveltäjänä hänet on noteerattu muun muassa Teosto-palkintoehdokkuudella vuonna 2020. Vuonna 2011 Kuusijärvi sai 2. palkinnon Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa, joka on yksi alan merkittävimmistä kansainvälisistä kilpailuista.

Omien kokoonpanojensa Koutus, Sole Azul ja Lehtojärven Hirvenpää lisäksi lankojärveläislähtöistä muusikkoa on kuultu muun muassa yhtyeiden Paleface & Laulava Unioni, Tango à la Yona, Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Vuokko Hovatta & Harri Kuusijärvi, Angelika Klas & Iikka Kotajan Tangotrio, Hyväluoma Group, Sampo Lassila Narinkka, Alder Ego, Gourmet, Anssi Salminen Band, Samuli Edelmann & Orkestra Suora Lähetys, UMUU Ensemble ja Korvat Auki Ensemble riveissä.

Kuusijärvi on vaikuttanut muun muassa Kansallisteatterin, Helsingin kaupunginteatterin, YLE Radioteatterin, Riksteaternin, Östgötateaternin, Lilla Teaternin, Musiikkiteatteri Kapsäkin, Sibelius-Akatemian, Tangoteatteri Kiutan sekä Oopperaseurue Taiten produktioissa. Hän on kantaesittänyt Timo Alakotilan, Sergio Castrillónin, Jussi-Matti Haaviston, Minna Leinosen, Pasi Lyytikäisen, Artturi Röngän, Lauri Supposen, Riikka Talvitien, Kalle Vainion, Ville Vokkolaisen, Kalle Ylitalon ja Sauli Zinovjevin sävellyksiä. Vuonna 2011 Kuusijärvi sai 2. palkinnon Arrasate Hiria -harmonikkakilpailussa, joka on yksi alan merkittävimmistä kansainvälisistä kilpailuista.

Kuusijärvi toimii tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa. Hän on opiskellut harmonikansoitto pääaineenaan Sibelius-Akatemian solistisella osastolla Veli Kujalan, Matti Rantasen ja Mika Väyrysen johdolla.