RALF GOTHÓNI
piano

To 3.8. klo 19 Rakkaus ja tyrannia
La 5.8. klo 19 Kunniavieras

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Hänet tunnetaan persoonallisena esittäjänä, poikkeuksellisella tavalla kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Gothóni on esiintynyt maineikkaimmilla musiikkifestivaaleilla sekä merkittävimpien eurooppalaisten ja amerikkalaisten orkestereiden solistina. Hän esiintyy vuosittain lukuisissa konserteissa usein kaksoisroolissa, johtaen orkesteria pianosta äärestä.

Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa konserttoa; vuonna 2004 hän soitti ja johti John Tavenerin Pratirupa-pianokonserton kantaesityksen Lontoossa säveltäjän 60-vuotisjuhlakonsertissa. Vuosina 2005–2006 hän kantaesitti Aulis Sallisen ja Curtis Curtis-Smithin kaksoiskonsertot. Gothónia kuullaan myös säännöllisesti merkittävimpien kamarimusiikkifestivaalien vierailevana taiteilijana. Levytyksiä on kertynyt toista sataa eri kansainvälisille yhtiöille.

Ralf Gothóni toimi pitkään legendaarisen English Chamber Orchestran ylikapellimestarina ja Northwest Chamber Orchestran, Seattle, musiikillisena johtajana. Vuonna 2004 hänet nimitettiin myös Deutsche Kammerakademien päävierailijaksi. Viimeksi hän sai valmiiksi yhteistyössä Korean kamariorkesterin kanssa kaikkien Mozartin 46 sinfonian esittämisen ja levyttämisen.

Gothóni on kehittänyt taidemusiikki tapahtumia maissa, joissa länsimainen kulttuuri on nousussa. 1990-luvun alussa hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musiikkijuhlat” alkuunpanija ja vuosina 1996–1998 sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan Musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa joka 2012 lähtien on laajentunut myös Aleksandriaan, Ammaniin, Bakuun, Izmiriin ja Ankaraan. Nämä musikaaliset sillat ovat keskittyneet yhteisiin konsertteihin ja mestariluokkiin. Gothóni on myös tukenut musiikillista toimintaa Israelissa ja Etelä-Afrikassa.

Kamarimusiikin professoraatteja hän on hoitanut seitsemässä korkeakoulussa Saksassa, Suomessa, Espanjassa ja Englannissa. Mestarikursseja hän pitää ympäri maailmaa ja on usein kutsuttuna merkittävimpien musiikkikilpailujen tuomaristoon.

Hän on säveltänyt mm. neljä oopperaa, kamarikonserton alttoviululle ja orkesterille, kantaatin Härkä ja paimen, nelikätisen pianokonserton sekä julkaissut kolme esseekokoelmaa.

Vuonna 1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, yksi klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Hänelle on myönnetty myös Itävallan kulttuuriministeriön Schubert-mitali sekä Pro Finlandia -mitali. Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet 2012 taiteellisista ja pedagogisista ansioistaan. Vuonna 2021 Lontoon Guildhall School of Music myönsi hänelle tittelin International Chair of Keyboard Chamber Music.