)
26.03.
2013

Festivo juhlii 30. juhlavuottaan Itämeren hengessä

Rauma Festivon 30. juhlavuoden konserttiohjelma tarjoaa runsaasti kiinnostavia, Itämeren maiden säveltäjien kamarimusiikkiteoksia. Niitä esittävät Itämerta ympäröivistä maista tulevat, kansainvälisesti tunnetut huippumuusikot. Taiteellisen johtajan Jan Söderblomin suunnitteleman musiikin lomaan sopii lisäksi kiinnostavia esitelmiä ja visualisoitu lausuntakonsertti. Päivisin kaupunkikuvaa elävöittävät eri estradeille levittäytyvät katusoitot sekä musiikkimatineat festivaalikahvilassa.
Festivoon odotetaan 2.500 kuulijaa.

–          Ohjelma muistuttaa itämeren kulttuurien käsittämättömästä runsaudesta. Sen on myös tarkoitus avata silmämme fantastisille, uusille säveltäjätuttavuuksille, jotka ovat omissa maissaan jopa ikoneja, kertoo Jan Söderblom. Toivottavasti se saa meidät näkemään miten paljon meillä on yhteistä varjeltavaa – kulttuuria ja luonnonkauneutta.

Festivo-viikon avaa venäläissyntyinen pianovirtuoosi Alexander Melnikov resitaalikonsertillaan sunnuntaina 4.8. Posellissa. Konsertissa Pietari – Hampuri kuullaan Schubertin säveltämä, teknistä taituruutta vaativa pianoteos Wanderer Fantasie, Brahmisin Seitsemän fantasiaa sekä taiteilijan tulkinta Šostakovitšin Preluudeja ja fuugia 1-12 –teossarjasta.

Lapsilla ja senioreilla oma konsertti
Lapsilla on perinteisesti Festivossa oma konserttinsa. Esiintyjinä ovat Rauman musiikkiopiston oppilaat. Ohjelman kokoaa Kerttu Rapala.

Tänä vuonna Kaunisjärven vanhainkodissa pidettävässä seniorikonsertissa kuullaan parhaita poimintoja viikon ohjelmasta Festivo-taiteilijoiden esittämänä.

Eurajoella laulujen lomassa Bachia ja Rachmaninovia

Eurajoen kirkkokonsertissa Gdansk – Helsinki maanantaina 5.8. kuullaan Bachin Preludi ja fuuga BWV543 sekä Inventioita sovitettuna viululle ja alttoviululle. Tanskalaisen säveltäjän Ib Nørholmin Mosaic Fragments –teoksen esittävät huilisti Janne Thomsen (Tanska), alttoviulisti Ellen Nisbeth (Ruotsi), viulisti Mihkel Kerem (Viro)  ja sellisti Jan-Erik Gustafsson (Suomi). Szymanovskin, Sibeliuksen ja Kilpisen lauluja tulkitsevat saksalainen baritoni Stephan Loges ja puolalainen mezzosopraano Urszula Kryger. Illan pianosäestyksistä vastaavat Lauma Skride (Latvia), Rokas Zubovas (Liettua) ja Alexander Melnikov. Konsertin päättää Rachmaninovin Sonaatti sellolle ja pianolle.

Tiistai-illan 6.8. Riika – Kööpenhamina konsertissa Posellissa kuullaan musiikkia Itämeren maiden säveltäjiltä: Tulindberg (Suomi), Vasks ja Kerem (Viro), Nielsen (Tanska) ja Schumann (Saksa). Tulkitsijoina eri kokoonpanoissa esiintyvät Jan Söderblom, Mihkel Kerem, Ellen Nisbeth, Jan-Erik Gustafsson, Janne Thomsen, Lauma Skride, Alexander Melnikov ja Rokas Zubovas.

Kahvikonsertissa kulttuuriluentoa ja musiikkia
Itämeren maailma -kahvikonsertissa keskiviikkona 7.8. on musiikin lomassa kiinnostavaa asiaa Itämeren maiden kulttuureista professori Matti Klingen kertomana. Arvostettu historiantutkija ja professori emeritus tunnetaan erityisesti sivistyshistorian tutkijana ja hyvien tapojen lähettiläänä. Musiikkikulttuuria tarjoilevat Janne Thomsen, Jan Söderblom, Lauma Skride ja Urszula Kryger.

Keskiviikon iltakonsertti Tallinna – Tukholma Rauma-salissa on omistettu upeille sonaateille ja lauluille. Soolona ja duona soitettavia sonaatteja esitetään pianolla, huilulla, viululla ja sellolla. Taiteilijoina Thomsen, Skride, Zubovas, Nisbeth, Söderblom, Kerem ja Gustafsson. Chopinin ja Pfitznerin lauluja tulkitsevat mezzosopraano Urzula Kryger ja baritoni Stephan Loges.

Carpe diem – soittoa aamusta iltaan
Viime vuonna suuren suosion saaneet Carpe diem musiikkihetket Vanhan Rauman alueella saavat jatkoa. Festivo-viikon taiteilijat esittävät nyt musiikkituokioita Itämeren rannoilta.

Liettualainen pianistipariskunta Rokas Zubovas – Sonata Deveikytė-Zubovienė esiintyy usein yhdessä Duo Zubovas -kokoonpanona sekä kamarimuusikkoina eri solistien ja yhtyeiden kanssa. Kaunas – Rauma -konsertissa he esittävät liettualaisen säveltäjän ja jugendtyylisuunnan kuvataiteilijan M. K. Čiurlionisin musiikkia ja tekstejä.

Perjantai aloitetaan esitelmällä ja päätetään kavalkadiin
Monipuolinen muusikko ja Key Ensemblen kuoronjohtaja Teemu Honkanen on innokas ornitologi. Kotkarengastusta ja lintubongausta harrastavana hän kertoo Itämeren alueella pesivistä uljaista merikotkista ja niiden pelastamisesta sukupuuton partaalta.

Viikon aikana esiintyvät taiteilijat tuovat omat musiikilliset tuliaisensa perjantai-illan Itämeri-Kavalkadiin. Kaksi väliaikaa sisältävän konsertin ohjelma on yllätyksellinen ja taatusti vertaansa vailla oleva musiikkielämys.

Upea kirkkokonsertti päättää Festivon
Tällä hetkellä kaikkein kiinnostavimpiin suomalaisiin huippukuoroihin lukeutuva kamarikuoro Key Ensemble päättää Festivon Pyhän Ristin kirkossa johtajanaan monipuolisena muusikkona tunnettu kapellimestari ja kuoronjohtaja Teemu Honkanen.

– Key Ensemblen sointi sopii erinomaisesti akustiikaltaan loistavaan Pyhän Ristin kirkkoon, joka helisee kuin soitin kuoron ympärillä, hehkuttaa Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom.

Turkulainen kamarikuoro on tullut tunnetuksi ennen muuta puhtaasta ja täyteläisestä soinnistaan sekä innovatiivisista konserttiohjelmistaan. Festivon päätöskonsertissa kuoro esittää 1900-luvun loppu-puolella sävellettyä musiikkia mm. Sandströmiltä, Pärtiltä, Kokkoselta ja Heiniöltä. Soololaulajina esiintyvät sopraano Maikki Säikkä sekä tenorit Teemu Mustonen ja Mats Lillhannus.

Key Ensemble on valittu EBU:n (European Broadcasting Union, Euroopan kansallisten radioyhtiöiden kattojärjestö) järjestämään kansainväliseen  Let the Peoples Sing –kuorokilpailun finaaliin Luxemburgissa 13.10.2013.

Ohjelmaesittelyjä ennen konsertteja
Aikaisempina vuosina suosituksi tulleet ohjelmaesittelyt ennen konserttia saavat myös jatkoa. Musiikin maisteri Anna Grundström esittelee Eurajoen kirkkokonsertin ja Riika – Kööpenhamina –konsertin ohjelman. Kuoronjohtaja Teemu Honkanen puolestaan esittelee johtamansa Key Ensemblen ohjelmiston ennen päätöskonserttia Pyhän Ristin kirkossa.

Katu- ja salisoittoihin haetaan esiintyjiä

Rauman kauppatorilla ja Vanhan Rauman alueella sekä Café Sali -festivaalikahvilassa on päivittäin soittoa Festivo-viikon aikana. Katusoittajien ja kahvilamatineoissa esiintyvien haku on parhaillaan meneillään. Soittajiksi voivat ilmoittautua talkooperiaatteella kaikki asiasta kiinnostuneet klassisen musiikin soittajat ja kokoonpanot, taitavat musiikin harrastajat, musiikin opiskelijat ja ammattilaiset. Yhteyshenkilönä on Piia Eskola, puh. 044 0770 118.

Musiikkileirille haku on käynnissä
Samaan aikaan Festivo-viikon kanssa Eurajoen kristillinen opisto järjestää Festivo-jousisoitinleirin nuorille viulun, alttoviulun ja sellonsoiton opiskelijoille. Yli 8-vuotiaille tarkoitetulle leirille kannattaa hakea mahdollisimman pian sähköpostilla opisto@eko.fi, kuitenkin viimeistään 13.5.2012.

Liput myynnissä 2.4. alkaen Lippupisteen toimipaikoissa sekä Rauman kaupungin palvelupiste Pyyrmannissa. Hyväksymme maksuvälineeksi Smartum- ja Tyky Kuntoseteli+ -palvelusetelit.

Lataa esite etusivulta

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi