)
10.01.
2014

Festivon talvikonsertti lähestyy – Aarne Pelkosen mietteitä ohjelmasta

Aarne vastasi kysymyksiin sähköpostitse 7.1.2014

 

1) Musiikintunneilla olemme oppineet, että liedissä saavat yhtäläisen painoarvon niin laulajan ja pianistin osuudet kuin sävelletty runokin. Miten käytännössä toteutatte tätä tasapainoa Juhon kanssa? Tuntuuko koskaan vaikealta eläytyä johonkin tiettyyn tekstiin vaikkapa historiallisen etäisyyden takia?

Tasapainon löytyminen ei ole aiheuttanut ongelmia, kun molemmat olemme tietoisia siitä, minkälaisen musiikin kanssa olemme tekemisissä. Keskustelemme paljon ja sitä kautta muodostuu yhteinen käsityksemme ja tulkintamme lauluista. Toisinaan emme keskustele juuri ollenkaan vaan annamme musiikin puhua.

Aarne ja Juho 2www

Useinkaan minulla ei ole vaikeuksia eläytyä runoon, vaikka on totta, että monesti romanttinen runous on tematiikaltaan ja kielenkäytöltään nykyajalle melko vierasta. Samalla runoissa on kuitenkin yleensä jotain sellaista yleisinhimillistä ja -maailmallista, johon on hyvin helppo saada kontakti. Ihminen ei ole pohjimmiltaan muuttunut. Pitää myös muistaa, että liedissä ei ole kyse vain sanoista vaan musiikki tekee runosta uuden taideteoksen.

2) Olet opiskellut laulua sekä Suomessa että Saksassa. Jos voisit valita yhden asian kummankin maan vokaaliopetuskulttuurista vietäväksi tuliaisiksi toiseen maahan, mikä se olisi?

Oman kokemukseni perusteella Suomen ja Saksan opetuskulttuurissa on isojakin eroja. Saksasta toisin Suomeen intensiivisen ja vaativan opetustyylin. Saksaan voisi taas viedä suomalaisen välittömyyden.

3) Rauman konsertin ohjelmistossa on musiikkia niin Suomesta kuin Saksastakin. Kerro ensi kertaa laulumusiikkia kuuntelemaan tulevalle, mihin huomio kannattaa kiinnittää ja suositteletko konserttivierasta valmistautumaan jollain tavalla?

Ohjelmassa on kaksi suurta laulusäveltäjää: Wolf, saksalaisen liedin ehkä suurin nimi Schubertin jälkeen, ja Sibelius, jota ilman suomalainen laulumusiikki olisi huomattavasti köyhempää. Nämä kaksi säveltäjää ovat tyylillisesti melko erilaisia. Wolfin lauluissa seurataan tekstiä viimeiseen asti, etusijalla on runo. Sibelius maalaili lauluihinsa suurempia kaaria ja jopa sinfonisia linjoja. Tätä ainakin kannattaa vertailla. Ohjelmassa on molemmilta säveltäjiltä suuria balladeja, joissa on meininkiä ja jännitystä. Wolfin lauluissa kannattaa seurata, miten oivaltavasti hän käsittelee teksteiltään hyvin monipuolisten Mörike-laulujen runoja niin yleistunnelmassa kuin yksityiskohdissakin. Toivon aina, että ihmiset ymmärtäisivät mahdollisimman hyvin, mistä lauletaan. Jos ohjelma julkaistaan jossakin etukäteen, myös suomennokset voisi laittaa jonnekin luettavaksi, mikä helpottaisi kuuntelua konsertissa.

4) Olet baritoni ja matkalla kohti yhä suurempia lavoja. Miten sinusta tuli laulaja, miten fakki valikoitui? Onko mahdollista, että kymmenen vuoden päästä oopperalavalle kiipeääkin basso Aarne Pelkonen?

Laulaja minusta tuli vahingossa, kun päätin valmistautuessani kirkkomusiikin pääsykokeisiin aloittaa laulutunnit sivuaineena Rauman musiikkiopistossa. Jäin koukkuun melko nopeasti. Sibelius-Akatemiassa kiinnostus syveni, ja parin vuoden päästä päätin pitkän harkinnan jälkeen ottaa laulun pääaineekseni. Äänialani oli alusta alkaen baritoni. Tällä hetkellä olen lyyrinen baritoni, eikä näköpiirissä ole fakinvaihdosta.

5) Mitä muistoja Raumalle konsertoimaan tulo herättää?

Raumalta tulee mieleen monia muistoja. Esiinnyin vuosien varrella monenlaisissa tilaisuuksissa, usein myös Posellissa. Rauman aikoina oli ennen kaikkea pianisti ja urkuri. Laulajana Posellissa esiintymisistä tulee mieleen veteraanijuhla ja musiikkiopiston päätösjuhla ennen Helsinkiin muuttoani.

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi