)
10.01.
2014

Festivon talvikonsertti lähestyy – Aarne Pelkosen mietteitä ohjelmasta

Aarne vastasi kysymyksiin sähköpostitse 7.1.2014

 

1) Musiikintunneilla olemme oppineet, että liedissä saavat yhtäläisen painoarvon niin laulajan ja pianistin osuudet kuin sävelletty runokin. Miten käytännössä toteutatte tätä tasapainoa Juhon kanssa? Tuntuuko koskaan vaikealta eläytyä johonkin tiettyyn tekstiin vaikkapa historiallisen etäisyyden takia?

Tasapainon löytyminen ei ole aiheuttanut ongelmia, kun molemmat olemme tietoisia siitä, minkälaisen musiikin kanssa olemme tekemisissä. Keskustelemme paljon ja sitä kautta muodostuu yhteinen käsityksemme ja tulkintamme lauluista. Toisinaan emme keskustele juuri ollenkaan vaan annamme musiikin puhua.

Aarne ja Juho 2www

Useinkaan minulla ei ole vaikeuksia eläytyä runoon, vaikka on totta, että monesti romanttinen runous on tematiikaltaan ja kielenkäytöltään nykyajalle melko vierasta. Samalla runoissa on kuitenkin yleensä jotain sellaista yleisinhimillistä ja -maailmallista, johon on hyvin helppo saada kontakti. Ihminen ei ole pohjimmiltaan muuttunut. Pitää myös muistaa, että liedissä ei ole kyse vain sanoista vaan musiikki tekee runosta uuden taideteoksen.

2) Olet opiskellut laulua sekä Suomessa että Saksassa. Jos voisit valita yhden asian kummankin maan vokaaliopetuskulttuurista vietäväksi tuliaisiksi toiseen maahan, mikä se olisi?

Oman kokemukseni perusteella Suomen ja Saksan opetuskulttuurissa on isojakin eroja. Saksasta toisin Suomeen intensiivisen ja vaativan opetustyylin. Saksaan voisi taas viedä suomalaisen välittömyyden.

3) Rauman konsertin ohjelmistossa on musiikkia niin Suomesta kuin Saksastakin. Kerro ensi kertaa laulumusiikkia kuuntelemaan tulevalle, mihin huomio kannattaa kiinnittää ja suositteletko konserttivierasta valmistautumaan jollain tavalla?

Ohjelmassa on kaksi suurta laulusäveltäjää: Wolf, saksalaisen liedin ehkä suurin nimi Schubertin jälkeen, ja Sibelius, jota ilman suomalainen laulumusiikki olisi huomattavasti köyhempää. Nämä kaksi säveltäjää ovat tyylillisesti melko erilaisia. Wolfin lauluissa seurataan tekstiä viimeiseen asti, etusijalla on runo. Sibelius maalaili lauluihinsa suurempia kaaria ja jopa sinfonisia linjoja. Tätä ainakin kannattaa vertailla. Ohjelmassa on molemmilta säveltäjiltä suuria balladeja, joissa on meininkiä ja jännitystä. Wolfin lauluissa kannattaa seurata, miten oivaltavasti hän käsittelee teksteiltään hyvin monipuolisten Mörike-laulujen runoja niin yleistunnelmassa kuin yksityiskohdissakin. Toivon aina, että ihmiset ymmärtäisivät mahdollisimman hyvin, mistä lauletaan. Jos ohjelma julkaistaan jossakin etukäteen, myös suomennokset voisi laittaa jonnekin luettavaksi, mikä helpottaisi kuuntelua konsertissa.

4) Olet baritoni ja matkalla kohti yhä suurempia lavoja. Miten sinusta tuli laulaja, miten fakki valikoitui? Onko mahdollista, että kymmenen vuoden päästä oopperalavalle kiipeääkin basso Aarne Pelkonen?

Laulaja minusta tuli vahingossa, kun päätin valmistautuessani kirkkomusiikin pääsykokeisiin aloittaa laulutunnit sivuaineena Rauman musiikkiopistossa. Jäin koukkuun melko nopeasti. Sibelius-Akatemiassa kiinnostus syveni, ja parin vuoden päästä päätin pitkän harkinnan jälkeen ottaa laulun pääaineekseni. Äänialani oli alusta alkaen baritoni. Tällä hetkellä olen lyyrinen baritoni, eikä näköpiirissä ole fakinvaihdosta.

5) Mitä muistoja Raumalle konsertoimaan tulo herättää?

Raumalta tulee mieleen monia muistoja. Esiinnyin vuosien varrella monenlaisissa tilaisuuksissa, usein myös Posellissa. Rauman aikoina oli ennen kaikkea pianisti ja urkuri. Laulajana Posellissa esiintymisistä tulee mieleen veteraanijuhla ja musiikkiopiston päätösjuhla ennen Helsinkiin muuttoani.

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi