)
01.08.
2015

Taiteellinen johtaja Mika Kares suunnitteli festivaalin häiden kaavalla

Vajaan viikon päästä alkava kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivo on basso Mika Karekselle uusi aluevaltaus. Hänen ensimmäinen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana on saavuttamassa huippunsa. Matka ideasta valmiiseen ohjelmaan ja kohta soiviin konsertteihin on ollut mieluisa ja yllätyksellinen.

– Kamarimusiikkifestivaali on huomattavan moninainen ja olen tietoisesti tutustunut eri instrumenttien spesiaalirepertuaariin nyt tarkemmin. Minut on yllättänyt ohjelmiston paljous ja sen johdosta myös valinnanvaikeus. Erityisesti minut on yllättänyt se, miten paljon tietty sooloinstrumentti vaikuttaa itse soittajan näkökulmaan, selittää Kares.

Punaiseksi langaksi itselleen Kares löysi kuitenkin häistä tutun kaavan: jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua, jotain sinistä.

Mika Kares Tango-konsertti

“Vanhaa” Karekselle edustavat ennestään tutut luottohenkilöt, kuten pianisti Juho Alakärppä ja laulaja Laura Alajääski. “Uutta” taas on yhteistyössä viulisti Reetta Katajan kanssa koottu kokonaan uusi jousikvartetti. Tiera-kvartetti (Reetta Kataja, Kreeta-Julia Heikkilä, Pisku Ristiluoma ja Samuli Peltonen) muodostaa nyt pohjan koko ohjelmalle. Uutta on myös Johannes Piirron tuore teos Kaari pianolle ja jousikvartetille, jonka säveltäjä tulee itse esittämään.

Jotain lainattua Kares löysi tutkiessaan maailman eri kamarimusiikkifestivaalien ohjelmarakenteita. Niistä hän on ammentanut ideoita konsertteihin teemallisesti:

-Rakensin ohjelmiston erityisesti neljän säveltäjän varaan, jotka täyttävät vuonna 2015 tasavuosia. Tämän “synttärisankarikvartetin”jäsenistä Paul Hindemith on ollut aina minulle itselleni mieluinen säveltäjä, kuten myös Maurice Ravel. Kvartetin täydentävät Camille Saint-Saëns ja kotimainen suurmiehemme Jean Sibelius, kertoo Kares.

“Jotain sinistä” on Kareksen henkilökohtaisin osio. Sen muodostavat taiteellisen johtajan sielua koskettavat kappaleet. Näistä hän mainitsee erityisesti avajaiskonsertissa kuultavan Samuel Barberin jousikvarteton op. 11, jonka toinen osa oli myös mm. John F. Kennedyn lempikappale

-Sibeliuksen Voces Intimae on toinen, joka on niin koskettava, että sen kuuntelu tekee kipeää, kuvailee Kares.

Rauma Festivoon Mika Kares saapuu suoraan Saksasta. Siellä hän on ollut valmistamassa Wagnerin oopperaa Reininkulta ja sen pääroolia ylijumala Wotania moderneista näkökulmistaan tunnetulle RuhrTriennale festivaalille. Kiireinen mies on iloinen päästessään kuitenkin välillä Raumalle omiensa joukkoon ja odottaakin kohtaamisia ja keskusteluja festivaaliyleisön kanssa.

« Takaisin

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

18.07.
2021

Anna Laaksolle spontaanius on elämän suola

Elokuussa Rauma Festivoon saapuva pianisti Anna Laakso toivoo, että jaksaisimme  muistaa pitkään oivallukset kuluneesta vuodesta. Lopulta hyvään elämään tarvitaan aika vähän aineksia, mutta sitäkin laadukkaampia. Laaksolle musiikki ja esiintyminen ovat juuri niitä.

16.07.
2021

Sellisti Lauri Kankkusen elämännautintojen juuret ovat Italiassa

Rauma Festivoon nyt toista kertaa saapuva sellisti Lauri Kankkunen odottaa hartaasti normaaleihin kuvioihin paluuta ja turvavälien poistumista . Muusikon työssä turvavälit vaikuttavat myös siihen, miten lähekkäin toisiaan muusikot voivat soittaa.

15.07.
2021

Vanhan Rauman kolopolulla tavataan pitsiin hurahtanut hämähäkki ja kurnuttava kuningas

Vanhan Rauman kolopolku on koko perheelle suunnattu kierros, jossa kartan avulla etsitään puhelimella skannattavia QR-koodeja. Koodien takaa paljastuu Vanhassa Raumassa asustavien erilaisten eläimien tervehdyksiä: lauluja, tansseja, runoja ja leikkejä.

08.07.
2021

Leikki on taidetta pienoiskoossa

Tanssitaitelija Auri Aholalla viime aikoina päällimmäisenä mielessä ovat olleet tärkeimmät elämän peruspalaset: perhe, luonto ja taide. Koreografioihinsa hän sitoo usein luontoteemoja ja myös saamelaiskulttuuria. Ahola asuu ja työskentelee Inarissa.

06.07.
2021

Taitelijuus on herkkä rohkeuslaji

Yli kolmessakymmenessä maassa ja sadalla albumilla esiintynyt muusikko-säveltäjä-tuottaja Jarmo Saari saapuu elokuussa Rauma Festivon vieraaksi. Omaleimaisesta tyylistään tunnettu kitaristi tunnetaan myös konsertteihin, elokuviin, televisioon, koreografioihin, teatteriin ja levyille luomastaan visuaalisesta sävellystyylistään.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi