)
01.08.
2015

Taiteellinen johtaja Mika Kares suunnitteli festivaalin häiden kaavalla

Vajaan viikon päästä alkava kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivo on basso Mika Karekselle uusi aluevaltaus. Hänen ensimmäinen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana on saavuttamassa huippunsa. Matka ideasta valmiiseen ohjelmaan ja kohta soiviin konsertteihin on ollut mieluisa ja yllätyksellinen.

– Kamarimusiikkifestivaali on huomattavan moninainen ja olen tietoisesti tutustunut eri instrumenttien spesiaalirepertuaariin nyt tarkemmin. Minut on yllättänyt ohjelmiston paljous ja sen johdosta myös valinnanvaikeus. Erityisesti minut on yllättänyt se, miten paljon tietty sooloinstrumentti vaikuttaa itse soittajan näkökulmaan, selittää Kares.

Punaiseksi langaksi itselleen Kares löysi kuitenkin häistä tutun kaavan: jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua, jotain sinistä.

Mika Kares Tango-konsertti

“Vanhaa” Karekselle edustavat ennestään tutut luottohenkilöt, kuten pianisti Juho Alakärppä ja laulaja Laura Alajääski. “Uutta” taas on yhteistyössä viulisti Reetta Katajan kanssa koottu kokonaan uusi jousikvartetti. Tiera-kvartetti (Reetta Kataja, Kreeta-Julia Heikkilä, Pisku Ristiluoma ja Samuli Peltonen) muodostaa nyt pohjan koko ohjelmalle. Uutta on myös Johannes Piirron tuore teos Kaari pianolle ja jousikvartetille, jonka säveltäjä tulee itse esittämään.

Jotain lainattua Kares löysi tutkiessaan maailman eri kamarimusiikkifestivaalien ohjelmarakenteita. Niistä hän on ammentanut ideoita konsertteihin teemallisesti:

-Rakensin ohjelmiston erityisesti neljän säveltäjän varaan, jotka täyttävät vuonna 2015 tasavuosia. Tämän “synttärisankarikvartetin”jäsenistä Paul Hindemith on ollut aina minulle itselleni mieluinen säveltäjä, kuten myös Maurice Ravel. Kvartetin täydentävät Camille Saint-Saëns ja kotimainen suurmiehemme Jean Sibelius, kertoo Kares.

“Jotain sinistä” on Kareksen henkilökohtaisin osio. Sen muodostavat taiteellisen johtajan sielua koskettavat kappaleet. Näistä hän mainitsee erityisesti avajaiskonsertissa kuultavan Samuel Barberin jousikvarteton op. 11, jonka toinen osa oli myös mm. John F. Kennedyn lempikappale

-Sibeliuksen Voces Intimae on toinen, joka on niin koskettava, että sen kuuntelu tekee kipeää, kuvailee Kares.

Rauma Festivoon Mika Kares saapuu suoraan Saksasta. Siellä hän on ollut valmistamassa Wagnerin oopperaa Reininkulta ja sen pääroolia ylijumala Wotania moderneista näkökulmistaan tunnetulle RuhrTriennale festivaalille. Kiireinen mies on iloinen päästessään kuitenkin välillä Raumalle omiensa joukkoon ja odottaakin kohtaamisia ja keskusteluja festivaaliyleisön kanssa.

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi