)
01.08.
2015

Taiteellinen johtaja Mika Kares suunnitteli festivaalin häiden kaavalla

Vajaan viikon päästä alkava kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivo on basso Mika Karekselle uusi aluevaltaus. Hänen ensimmäinen kautensa festivaalin taiteellisena johtajana on saavuttamassa huippunsa. Matka ideasta valmiiseen ohjelmaan ja kohta soiviin konsertteihin on ollut mieluisa ja yllätyksellinen.

– Kamarimusiikkifestivaali on huomattavan moninainen ja olen tietoisesti tutustunut eri instrumenttien spesiaalirepertuaariin nyt tarkemmin. Minut on yllättänyt ohjelmiston paljous ja sen johdosta myös valinnanvaikeus. Erityisesti minut on yllättänyt se, miten paljon tietty sooloinstrumentti vaikuttaa itse soittajan näkökulmaan, selittää Kares.

Punaiseksi langaksi itselleen Kares löysi kuitenkin häistä tutun kaavan: jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua, jotain sinistä.

Mika Kares Tango-konsertti

“Vanhaa” Karekselle edustavat ennestään tutut luottohenkilöt, kuten pianisti Juho Alakärppä ja laulaja Laura Alajääski. “Uutta” taas on yhteistyössä viulisti Reetta Katajan kanssa koottu kokonaan uusi jousikvartetti. Tiera-kvartetti (Reetta Kataja, Kreeta-Julia Heikkilä, Pisku Ristiluoma ja Samuli Peltonen) muodostaa nyt pohjan koko ohjelmalle. Uutta on myös Johannes Piirron tuore teos Kaari pianolle ja jousikvartetille, jonka säveltäjä tulee itse esittämään.

Jotain lainattua Kares löysi tutkiessaan maailman eri kamarimusiikkifestivaalien ohjelmarakenteita. Niistä hän on ammentanut ideoita konsertteihin teemallisesti:

-Rakensin ohjelmiston erityisesti neljän säveltäjän varaan, jotka täyttävät vuonna 2015 tasavuosia. Tämän “synttärisankarikvartetin”jäsenistä Paul Hindemith on ollut aina minulle itselleni mieluinen säveltäjä, kuten myös Maurice Ravel. Kvartetin täydentävät Camille Saint-Saëns ja kotimainen suurmiehemme Jean Sibelius, kertoo Kares.

“Jotain sinistä” on Kareksen henkilökohtaisin osio. Sen muodostavat taiteellisen johtajan sielua koskettavat kappaleet. Näistä hän mainitsee erityisesti avajaiskonsertissa kuultavan Samuel Barberin jousikvarteton op. 11, jonka toinen osa oli myös mm. John F. Kennedyn lempikappale

-Sibeliuksen Voces Intimae on toinen, joka on niin koskettava, että sen kuuntelu tekee kipeää, kuvailee Kares.

Rauma Festivoon Mika Kares saapuu suoraan Saksasta. Siellä hän on ollut valmistamassa Wagnerin oopperaa Reininkulta ja sen pääroolia ylijumala Wotania moderneista näkökulmistaan tunnetulle RuhrTriennale festivaalille. Kiireinen mies on iloinen päästessään kuitenkin välillä Raumalle omiensa joukkoon ja odottaakin kohtaamisia ja keskusteluja festivaaliyleisön kanssa.

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi