PANU SAVOLAINEN
& JPP

Suomalaisen kansanmusiikin uudistajana ja sanansaattajana jo yli 40 vuoden ajan toiminut JPP (ent. Järvelän Pikkupelimannit) perustettiin suomalaisen pelimanniviulunsoiton pääkaupungissa Kaustisella. Viulusektion ohella kontrabassosta ja harmonista koostuvan yhtyeen musiikilliset juuret yltävät aina 1700-luvulle saakka ja ne ovat saaneet alkunsa Kaustisen Järvelän kylästä kotoisin olevan Järvelän suvun soittoperinteestä. Sen pohjalta oman yllätyksellisen tyylinsä luonut JPP on kiertänyt ahkerasti maailman mantereita ja julkaissut 11 albumia.

Panu Savolainen, vibrafoni
Mauno Järvelä, viulu
Arto Järvelä, viulu
Tommi Pyykönen, viulu
Matti Mäkelä, viulu
Timo Myllykangas, basso
Timo Alakotila, harmoni

Vibrafonisti Panu Savolainen (s. 1990) tunnetaan monipuolisena ja ilmaisuvoimaisena muusikkona, säveltäjänä ja yhtyeenjohtajana niin jazzin, klassisen kuin muunkin akustisen musiikin parissa. Suomalaisen musiikkimaailman tietoisuuteen hän nousi vuonna 2009 perustetun Herd-trionsa sekä erityisesti Herdin ja laulaja Aili Ikosen suomalaiseen jazziskelmään sukeltaneen Jazzbasilli-projektin myötä. Kolme albumia julkaisseen, European Jazz Competition -kilpailunkin voittaneen Herdin lisäksi Savolainen on johtanut mm. Toivo Kärjen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistanutta Toivo-yhtyettään sekä vuonna 2017 perustettua Panu Savolaisen Soivaa Trioa. Tuorein Savolaisen omista sävellyksistä koostuva albumi Soiva julkaistiin 2021.

Klassisena lyömäsoittajana uransa aloittaneen Panu Savolaisen ennakkoluuloton ja rohkea lähestyminen musiikintekemiseen on johtanut hänet omien yhteidensä ohella lukuisiin yhteistyöprojekteihin ja solistitehtäviin, joista mainittakoon mm. esiintymiset Helsingin kaupunginorkesterin, Sinfonia Lahden, UMO Helsinki Jazz Orchestran sekä KYN-naiskuoron solistina sekä vuonna 2017 alkanut yhteistyö legendaarisen kansanmusiikkiyhtye JPP:n kanssa. Vuosina 2013–2018 hän isännöi ja tuotti vaihtuvien vieraiden kanssa yli 50 konsertin verran omia Herd- ja Panurama-klubejaan Suomen Kansallisteatterin Lavaklubilla sekä Lahden Pikkuteatterissa. Uutta instrumentaali- ja laulumusiikkia Savolainen on säveltänyt omien yhtyeidensä lisäksi mm. Vuokko Hovatta Kolmisin -yhtyeelle, jonka kanssa hän on myös esiintynyt aktiivisesti.

Tärkeimpien kotimaisten festivaalien, klubien ja konserttisalien lisäksi Pori Jazzin Vuoden taiteilijaksikin vuonna 2010 valittu Panu Savolainen on esiintynyt kiertueilla mm. Australiassa, Etiopiassa sekä Meksikossa. Muusikontyönsä ohella hän on mm. juontanut omaa musiikkiaiheista Panurama-podcastiaan sekä toiminut Sipoon Kalkkiranta Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2014–2016. Panu Savolainen on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 2014 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, missä hän on sen jälkeen toiminut myös vibrafoninsoiton tuntiopettajana.