)
03.04.
2014

Festivaalin esiintyjät ja ohjelma on nyt julkistettu!

Angela Hewitt saapuu Festivoon elokuussa. Kuva: Richard Termine www

Ensi kesänä Rauma Festivossa kuullaan huippumuusikoita, joiden maine ja musiikki ovat kiirineet mantereelta toiselle. Samoin myös festivaalin konsertit ovat täynnä tuliasia maailman merien takaa.

– Festivaalin kaikki taiteilijat ovat kansainvälisiä, suomalaisia taiteilijoita, maailmanmatkaajia, joiden ura vie heitä ”satamasta satamaan” konsertoimaan vuoden ympäri. Viime vuonna taiteilijavieraat tulivat muualta Raumalle. Tänä vuonna he ovat ”kotona käymässä”, summaa festivaalin taiteellinen johtaja Jan Söderblom.

 

Huikean festivaaliviikon aloittaa tiistaina 5.8.2014 pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Olli Mustonen. Ilmaisuvoimaisena tunnettu virtuoosi Mustonen on esiintynyt vuosien saatossa arvostetuimpien orkesterien solistina ja kiertänyt maailman konserttilavoja jo vuosikymmenten ajan. Erityisen Mustosen vierailusta Festivossa tekee se, ettei häntä tällä kertaa kuulla resitaalikonsertissa, vaan konsertin ohjelmisto koostuu myös kamarimusiikista. Konsertin kokoonpanossa mukana on myös Mustosen muusikkovaimo, oboisti Sole Mustonen, joka esiintyy ahkerasti esim. Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfonietan riveissä.

Festivon konserttiviikkon torstaina on mahdollisuus päästä kokemaan jotain ainutlaatuista, kun Posellin lavalle nousee yksi maailman johtavista pianisteista: kanadalainen Angela Hewitt. Hänen tulkintojaan Bachin sävellyksistä pidetään erityislaatuisina ja nämä ovatkin kuljettaneet Hewittiä ympäri maailmaa, tällä kaudella mm.  Hong Kongiin, Taipeihin, Vancouveriin ja Firenzeen.

Perjantaina festivaalin huipennuksena kuullaan Rauma-salissa konsertti, jossa lavalla nähdään Pori Sinfonietta Hannu Linnun johdolla. Solistina konsertissa on Angela Hewitt. Tämä menestyksekäs kapellimestari on uransa aikana esiintynyt kaikilla mantereilla. Raumalaissyntyinen Lintu toimii nykyään Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Tällä kaudella hän palaa johtamaan myös mm. Tukholman ja Göteborgin Sinfonikkoja, Berliinin Saksalaista Sinfoniaorkesteria (DSO) sekä Toronton Sinfoniaorkesteria.

Paikallista väriä Festivon ohjelmaan tuovat myös muusikkopariskunta Mika ja Jenny Kares. Bassolaulajana uraa luonut Mika Kares on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta hurmata erityisesti Wagner ja Verdi -tulkinnoillaan ympäri Eurooppaa.

Huilisti Jenny Kares on aloittanut uransa aikoinaan Rauman Poikasoittokunnan riveistä ja sittemmin hän on soittanut Kaartin Soittokunnassa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Nykyisin hän on kiinnitettynä Helsingin kaupunginorkesterissa.

Cembalotaiteilija Assi Karttunen esiintyy Rauma Festivossa yhdessä hollantilaisen kitaristi Rody van Gemertin kanssa. Heidän konserttinsa Veden liike tuo yleisölle kuulokuvina veden moninaiset olomuodot. Rauman Pyhän Ristin kirkossa kuullaan sävellyksiä mm. japanilaissäveltäjiltä Toru Takemitsulta ja Michio Miyagilta sekä minimalismin mestarilta, englantilaiselta Graham Lynchiltä vuoropuhelussa vanhan musiikin kanssa.

Festivaaliviikon aikana päästään kurkistamaan myös merenkävijän kirstuun. Sen uumenista löytyy musiikillisia muistoja vierailta mailta: Etelä-Amerikan satamakortteleista merimiesten mukana ympäri maailmaa on kulkeutunut tango. Noin 100 vuotta sitten Suomeenkin rantautunut musiikkityyli saa Festivossa tulkitsijoikseen mm. bandoneonisti Petri Ikkelän, kontrabasisti Esko Grundströmin ja Jousia-kvartetin. Petri Ikkelä on yksi suomalaisen harmonikkamusiikin ja uuden tangon merkittävimmistä kehittäjistä. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Piazzollaa, Moresta ja Villa-Lobosta.

Suomen eturivin jousisoittajista koostuva Jousia-kvartettia kuullaan festivaalin aikana myös omassa konsertissaan Rauman Merimuseolla. Tuolloin viulistit Janne Nisonen ja Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Timo-Veikko Valve johdattelevat dramaattisiin tunnelmiin otsikolla Haaksirikon jälkeen.

Festivaalin kenties autenttisin merimuisto merenkävijän kirstusta jaetaan kuulijoille torstaina Posellissa, kun Festivon taiteellinen johtaja ja viulisti Jan Söderblom lukee otteita oman isoisoisänsä, merikapteeni Gustafssonin, kirjeistä musiikin lomassa.  Aina kuukausia kerrallaan merillä viettäneen perheen isän kirjeistä huokuu koti-ikävä ja huoli perheestä. Huikeat välimatkat perheenjäsenten välillä kutistuvat merimiespostin avulla.

– Tuttuun tapaan musiikki soi festivaalien aikana myös kaduilla ja kahviloissa, pihoissa ja puistoissa. Café Salin päivittäisiin matineakonsertteihin on vapaa pääsy ja torstaina Carpe diem tarjoaa taas intiimejä konserttihetkiä yksityisissä umpipihoissa Vanhan Rauman sydämessä, muistuttaa Rauma Festivon toiminnanjohtaja Anna Grundström.

« Takaisin

22.06.
2021

Musiikki auttaa hahmottamaan maailmaa

Käyrätorvisti Ville Hiilivirta on toiminut äänenjohtajatehtävissä useimmissa suomalaisissa orkestereissa sekä mm. Ruotsin Kuninkaallisissa Filharmonikoissa, Esa-Pekka Salosen kutsumana Lontoon Philharmonia-orkesterissa sekä Saksassa Baijerin ja Essenin valtionorkestereissa. Vuodesta 2010 on toiminut Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorviryhmän äänenjohtajana.

20.06.
2021

Harjoittelua ja reilusti unta

Näistä elementeistä on koostunut Atte Kilpeläisen kulunut vuosi. Elokuussa Festivon taiteilijakaartiin mukaan saapuva alttoviulisti saapuu Raumalle nyt toista kertaa. Edellinen Festivo-vierailu oli vuonna 2016.  Korona-aikana Kilpeläinen kertoo aikaa olleen kaikenlaiseen ajatustyöhön sekä myös nukkumiseen.

18.06.
2021

Yleisön kohtaaminen oli tunteellinen hetki

Yksi Festivon vuoden 2021 taitelijoista on Vuokko Hovatta. Hän rakastaa viettää aikaa ystäviensä kanssa – Syömme hyvin ja nautimme viinistä. Kesällä tietenkin ulkona.

16.06.
2021

Korona-aikana kollegiaalinen yhteys löytyi ruudun kautta

Elokuussa Festivo saa vieraakseen harpisti ja kuvataiteilija Laura Hynnisen. Porvoolaistaiteilijan projektit ovat poikkitaiteellisia kokonaisuuksia ja Rauman taidemuseolla koetaan perjantai-iltana konsertti, jossa hän yhdistää maalauksen ja musiikin.  Festivaalin konserttiohjelman elämännautinnoista Hynninen mainitsee itselleen tärkeimmäksi ystävyyden.

27.05.
2021

Lipunmyynti alkaa 29.5.

Kesä on ovella ja hihat heiluvat kun Rauma Festivon järjestelyt kiihtyvät kohti elokuuta. Lipunmyynti alkaa lauantaina 29.5.2021 klo 10 Lippu.fi-kanavilla hyvin pienillä määrillä, sillä konserttien turvallinen järjestäminen on Rauma Festivolle tänäkin kesänä ensisijaista.

25.04.
2021

Rauma Festivo kutsuu nauttimaan elämästä elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Heikinheimon suunnittelema, 38. kertaa järjestettävä festivaali rakentuu teeman Kahdeksan elämännautintoa ja seitsemän kuolemansyntiä ympärille. Raumalla 3.–7.

22.04.
2021

Festivaalin ohjelma julkaistaan live-lähetyksessä

Rauma Festivon ohjelma julkaistaan Kulttuurikuppila Brummin olohuoneesta sunnuntaina 25.4. klo 15. Ohjelmaa esittelee myös sävelin ensimmäisen Festivo-editionsa suunnitellut Siljamari Heikinheimo ja eräs toinenkin kesän taiteilija saapuu paikalle.

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi