)
03.04.
2014

Festivaalin esiintyjät ja ohjelma on nyt julkistettu!

Angela Hewitt saapuu Festivoon elokuussa. Kuva: Richard Termine www

Ensi kesänä Rauma Festivossa kuullaan huippumuusikoita, joiden maine ja musiikki ovat kiirineet mantereelta toiselle. Samoin myös festivaalin konsertit ovat täynnä tuliasia maailman merien takaa.

– Festivaalin kaikki taiteilijat ovat kansainvälisiä, suomalaisia taiteilijoita, maailmanmatkaajia, joiden ura vie heitä ”satamasta satamaan” konsertoimaan vuoden ympäri. Viime vuonna taiteilijavieraat tulivat muualta Raumalle. Tänä vuonna he ovat ”kotona käymässä”, summaa festivaalin taiteellinen johtaja Jan Söderblom.

 

Huikean festivaaliviikon aloittaa tiistaina 5.8.2014 pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Olli Mustonen. Ilmaisuvoimaisena tunnettu virtuoosi Mustonen on esiintynyt vuosien saatossa arvostetuimpien orkesterien solistina ja kiertänyt maailman konserttilavoja jo vuosikymmenten ajan. Erityisen Mustosen vierailusta Festivossa tekee se, ettei häntä tällä kertaa kuulla resitaalikonsertissa, vaan konsertin ohjelmisto koostuu myös kamarimusiikista. Konsertin kokoonpanossa mukana on myös Mustosen muusikkovaimo, oboisti Sole Mustonen, joka esiintyy ahkerasti esim. Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfonietan riveissä.

Festivon konserttiviikkon torstaina on mahdollisuus päästä kokemaan jotain ainutlaatuista, kun Posellin lavalle nousee yksi maailman johtavista pianisteista: kanadalainen Angela Hewitt. Hänen tulkintojaan Bachin sävellyksistä pidetään erityislaatuisina ja nämä ovatkin kuljettaneet Hewittiä ympäri maailmaa, tällä kaudella mm.  Hong Kongiin, Taipeihin, Vancouveriin ja Firenzeen.

Perjantaina festivaalin huipennuksena kuullaan Rauma-salissa konsertti, jossa lavalla nähdään Pori Sinfonietta Hannu Linnun johdolla. Solistina konsertissa on Angela Hewitt. Tämä menestyksekäs kapellimestari on uransa aikana esiintynyt kaikilla mantereilla. Raumalaissyntyinen Lintu toimii nykyään Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Tällä kaudella hän palaa johtamaan myös mm. Tukholman ja Göteborgin Sinfonikkoja, Berliinin Saksalaista Sinfoniaorkesteria (DSO) sekä Toronton Sinfoniaorkesteria.

Paikallista väriä Festivon ohjelmaan tuovat myös muusikkopariskunta Mika ja Jenny Kares. Bassolaulajana uraa luonut Mika Kares on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta hurmata erityisesti Wagner ja Verdi -tulkinnoillaan ympäri Eurooppaa.

Huilisti Jenny Kares on aloittanut uransa aikoinaan Rauman Poikasoittokunnan riveistä ja sittemmin hän on soittanut Kaartin Soittokunnassa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Nykyisin hän on kiinnitettynä Helsingin kaupunginorkesterissa.

Cembalotaiteilija Assi Karttunen esiintyy Rauma Festivossa yhdessä hollantilaisen kitaristi Rody van Gemertin kanssa. Heidän konserttinsa Veden liike tuo yleisölle kuulokuvina veden moninaiset olomuodot. Rauman Pyhän Ristin kirkossa kuullaan sävellyksiä mm. japanilaissäveltäjiltä Toru Takemitsulta ja Michio Miyagilta sekä minimalismin mestarilta, englantilaiselta Graham Lynchiltä vuoropuhelussa vanhan musiikin kanssa.

Festivaaliviikon aikana päästään kurkistamaan myös merenkävijän kirstuun. Sen uumenista löytyy musiikillisia muistoja vierailta mailta: Etelä-Amerikan satamakortteleista merimiesten mukana ympäri maailmaa on kulkeutunut tango. Noin 100 vuotta sitten Suomeenkin rantautunut musiikkityyli saa Festivossa tulkitsijoikseen mm. bandoneonisti Petri Ikkelän, kontrabasisti Esko Grundströmin ja Jousia-kvartetin. Petri Ikkelä on yksi suomalaisen harmonikkamusiikin ja uuden tangon merkittävimmistä kehittäjistä. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Piazzollaa, Moresta ja Villa-Lobosta.

Suomen eturivin jousisoittajista koostuva Jousia-kvartettia kuullaan festivaalin aikana myös omassa konsertissaan Rauman Merimuseolla. Tuolloin viulistit Janne Nisonen ja Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Timo-Veikko Valve johdattelevat dramaattisiin tunnelmiin otsikolla Haaksirikon jälkeen.

Festivaalin kenties autenttisin merimuisto merenkävijän kirstusta jaetaan kuulijoille torstaina Posellissa, kun Festivon taiteellinen johtaja ja viulisti Jan Söderblom lukee otteita oman isoisoisänsä, merikapteeni Gustafssonin, kirjeistä musiikin lomassa.  Aina kuukausia kerrallaan merillä viettäneen perheen isän kirjeistä huokuu koti-ikävä ja huoli perheestä. Huikeat välimatkat perheenjäsenten välillä kutistuvat merimiespostin avulla.

– Tuttuun tapaan musiikki soi festivaalien aikana myös kaduilla ja kahviloissa, pihoissa ja puistoissa. Café Salin päivittäisiin matineakonsertteihin on vapaa pääsy ja torstaina Carpe diem tarjoaa taas intiimejä konserttihetkiä yksityisissä umpipihoissa Vanhan Rauman sydämessä, muistuttaa Rauma Festivon toiminnanjohtaja Anna Grundström.

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi