)
03.04.
2014

Festivaalin esiintyjät ja ohjelma on nyt julkistettu!

Angela Hewitt saapuu Festivoon elokuussa. Kuva: Richard Termine www

Ensi kesänä Rauma Festivossa kuullaan huippumuusikoita, joiden maine ja musiikki ovat kiirineet mantereelta toiselle. Samoin myös festivaalin konsertit ovat täynnä tuliasia maailman merien takaa.

– Festivaalin kaikki taiteilijat ovat kansainvälisiä, suomalaisia taiteilijoita, maailmanmatkaajia, joiden ura vie heitä ”satamasta satamaan” konsertoimaan vuoden ympäri. Viime vuonna taiteilijavieraat tulivat muualta Raumalle. Tänä vuonna he ovat ”kotona käymässä”, summaa festivaalin taiteellinen johtaja Jan Söderblom.

 

Huikean festivaaliviikon aloittaa tiistaina 5.8.2014 pianisti, säveltäjä ja kapellimestari Olli Mustonen. Ilmaisuvoimaisena tunnettu virtuoosi Mustonen on esiintynyt vuosien saatossa arvostetuimpien orkesterien solistina ja kiertänyt maailman konserttilavoja jo vuosikymmenten ajan. Erityisen Mustosen vierailusta Festivossa tekee se, ettei häntä tällä kertaa kuulla resitaalikonsertissa, vaan konsertin ohjelmisto koostuu myös kamarimusiikista. Konsertin kokoonpanossa mukana on myös Mustosen muusikkovaimo, oboisti Sole Mustonen, joka esiintyy ahkerasti esim. Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfonietan riveissä.

Festivon konserttiviikkon torstaina on mahdollisuus päästä kokemaan jotain ainutlaatuista, kun Posellin lavalle nousee yksi maailman johtavista pianisteista: kanadalainen Angela Hewitt. Hänen tulkintojaan Bachin sävellyksistä pidetään erityislaatuisina ja nämä ovatkin kuljettaneet Hewittiä ympäri maailmaa, tällä kaudella mm.  Hong Kongiin, Taipeihin, Vancouveriin ja Firenzeen.

Perjantaina festivaalin huipennuksena kuullaan Rauma-salissa konsertti, jossa lavalla nähdään Pori Sinfonietta Hannu Linnun johdolla. Solistina konsertissa on Angela Hewitt. Tämä menestyksekäs kapellimestari on uransa aikana esiintynyt kaikilla mantereilla. Raumalaissyntyinen Lintu toimii nykyään Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Tällä kaudella hän palaa johtamaan myös mm. Tukholman ja Göteborgin Sinfonikkoja, Berliinin Saksalaista Sinfoniaorkesteria (DSO) sekä Toronton Sinfoniaorkesteria.

Paikallista väriä Festivon ohjelmaan tuovat myös muusikkopariskunta Mika ja Jenny Kares. Bassolaulajana uraa luonut Mika Kares on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta hurmata erityisesti Wagner ja Verdi -tulkinnoillaan ympäri Eurooppaa.

Huilisti Jenny Kares on aloittanut uransa aikoinaan Rauman Poikasoittokunnan riveistä ja sittemmin hän on soittanut Kaartin Soittokunnassa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Nykyisin hän on kiinnitettynä Helsingin kaupunginorkesterissa.

Cembalotaiteilija Assi Karttunen esiintyy Rauma Festivossa yhdessä hollantilaisen kitaristi Rody van Gemertin kanssa. Heidän konserttinsa Veden liike tuo yleisölle kuulokuvina veden moninaiset olomuodot. Rauman Pyhän Ristin kirkossa kuullaan sävellyksiä mm. japanilaissäveltäjiltä Toru Takemitsulta ja Michio Miyagilta sekä minimalismin mestarilta, englantilaiselta Graham Lynchiltä vuoropuhelussa vanhan musiikin kanssa.

Festivaaliviikon aikana päästään kurkistamaan myös merenkävijän kirstuun. Sen uumenista löytyy musiikillisia muistoja vierailta mailta: Etelä-Amerikan satamakortteleista merimiesten mukana ympäri maailmaa on kulkeutunut tango. Noin 100 vuotta sitten Suomeenkin rantautunut musiikkityyli saa Festivossa tulkitsijoikseen mm. bandoneonisti Petri Ikkelän, kontrabasisti Esko Grundströmin ja Jousia-kvartetin. Petri Ikkelä on yksi suomalaisen harmonikkamusiikin ja uuden tangon merkittävimmistä kehittäjistä. Konsertin ohjelmassa kuullaan mm. Piazzollaa, Moresta ja Villa-Lobosta.

Suomen eturivin jousisoittajista koostuva Jousia-kvartettia kuullaan festivaalin aikana myös omassa konsertissaan Rauman Merimuseolla. Tuolloin viulistit Janne Nisonen ja Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Lilli Maijala ja sellisti Timo-Veikko Valve johdattelevat dramaattisiin tunnelmiin otsikolla Haaksirikon jälkeen.

Festivaalin kenties autenttisin merimuisto merenkävijän kirstusta jaetaan kuulijoille torstaina Posellissa, kun Festivon taiteellinen johtaja ja viulisti Jan Söderblom lukee otteita oman isoisoisänsä, merikapteeni Gustafssonin, kirjeistä musiikin lomassa.  Aina kuukausia kerrallaan merillä viettäneen perheen isän kirjeistä huokuu koti-ikävä ja huoli perheestä. Huikeat välimatkat perheenjäsenten välillä kutistuvat merimiespostin avulla.

– Tuttuun tapaan musiikki soi festivaalien aikana myös kaduilla ja kahviloissa, pihoissa ja puistoissa. Café Salin päivittäisiin matineakonsertteihin on vapaa pääsy ja torstaina Carpe diem tarjoaa taas intiimejä konserttihetkiä yksityisissä umpipihoissa Vanhan Rauman sydämessä, muistuttaa Rauma Festivon toiminnanjohtaja Anna Grundström.

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi