Torstai-iltakonsertin valovoimasena tähtenä loistaa pianisti Jukka Nykänen, joka tunnetaan genrerajat ylittävästä monipuolisuudestaan ja heittäytymiskyvystään. Jukka sai Festivon taiteelliselta johtajalta Siljamari Heikinheimolta valtuutuksen koostaa unelmiensa ohjelman ja luvassa on sellainen ilotulitus, ettei sitä kannata jättää väliin! Vaikka konsertin nimeksi valikoitui Elämäni kevät, tunnustautuu Jukka kesäihmiseksi.

—Suosikkivuodenaikani on kesä. Pyrin olemaan silloin mahdollisimman paljon ulkona ja luonnossa, nauttimaan lämmöstä, valoisista illoista ja luonnon väreistä. Ja aina kun tulee tilaisuus, menen rantausaunaan ja uimaan, kuvailee Jukka mielitekemisiään.

— Vaikka olin varsinkin nuorempana vain ja ainoastaan kesäihminen, olen oppinut nauttimaan kaikista vuodenajoista. Esimerkiksi kuluneen talven aikana en muista valittaneeni kertaakaan kylmästä ja pimeästä, mitä pidän varsin hyvänä saavutuksena! hän naurahtaa.

Jukka on aktiivinen konsertoija ja lisäksi hän on säveltänyt useita musikaaleja, sovittanut runsaasti materiaalia soolopianolle ja julkaissut kaksi soololevyä. Viime vuosina hän on tullut yleisölle tutuksi myös TV:stä RSO:n konserttien teosesittelijänä. Mutta millainen on sitten Jukan ”elämän kevät”?

— Rakastan liedmusiikkia ja siksi minulle – ja toivon mukaan myös yleisölle – on sykähdyttävää päästä viettämään aikaa laulumusiikin parissa. Omassa nimikkokonsertissani 8.8. esitämme sopraano Mari Palon kanssa yhden lempilauluistani, Robert Schumannin liedin Widmung. Se on ihana, vuolaan tunteikas rakkaudentunnustus, jonka esittäminen saa minut joka kertaa tuntemaan voimakasta onnellisuuden tunnetta. Jotain mitä voi kokea myös oikein kauniina kesäpäivänä.

— Toinen, ehkä vähemmän tunnettu intohimoni kohde on musiikkiteatteri ja musikaalien säveltäminen. Odotan kovasti, että pääsen esittämään Eppu Nuotion kanssa kirjoittamiani lauluja upealla porukalla Elämäni kevät -konsertissa.

Jukkaa ja Maria kuullaan myös kuulaissa syystunnelmissa festivaaliperjantaina.

— Syksyn laulu -konsertissa 9.8. esitämme Marin kanssa hienoja syksy-aiheisia lauluja. Kuolleet lehdet on tunnelmallisin värein maalaileva iki-ihana klassikko, kun taas Franz Schubertin Herbst kuvaa hienosti syksyn ujeltavia tuulia ja luonnon muutosta matkalla kohti talvea, maalailee Jukka tulevan konsertin tunnelmia.

Jukka itsekin tunnustautuu luontoihmiseksi ja haastattelun kuvaksi valikoitui otos Sveitsin Alpeilta.

— Esitän mielelläni luontoaiheista musiikkia ja olen pitänyt kokonaisia soolokonsertteja, joissa kerron omista vaelluksistani ja soitan niihin kokemuksiin liittyviä teoksia. On hienoa huomata, miten paljon luonto on inspiroinut säveltäjiä ja taiteilijoita halki vuosisatojen – ja millaisin tuloksin! Jukka innostuu.

— Luonto merkitsee minulle todella paljon, ja tuntuu, että tuo suhde vain syvenee vuosi vuodelta. Luonnossa mieli rauhoittuu ja sielu saa hengittää. Kävelen mielelläni luonnossa ja onneksi kotini läheltä Helsingin Lauttasaaresta löytyy hienoja polkuja tallattavaksi ja meri on koko ajan läsnä. Syksyisin minulla on ollut useana vuotena tapana käydä Sveitsin Alpeilla vaeltamassa. Paitsi henkeäsalpaavia maisemia, se tarjoaa myös fyysistä haastetta.

Kysyttäessä mitä vuodenaikaa musiikin moniottelija itse muistuttaa, vastaus löytyy helposti.

— Vuodenajoista olisin kesä. Kesällä kaikki on niin vahvasti elossa ja läsnä. Kuin koko luonto julistaisi Larin-Kyöstin sanoin ”Ma elän! Ah, mikä riemu! Mikä riemu ja soitto nyt suonissa soi.” Kesään liittyy myös vahvasti kokemus hetkessä elämisestä, tietoisuus kesän – ja kaiken muunkin – rajallisuudesta. Että mikään ei kestä ikuisesti – nyt on siis syytä nauttia ja elää.

Jukka Nykänen Rauma Festivossa
To 8.8. Elämäni kevät – Jukka Nykänen!
Pe 9.8. Syksyn laulu
Osta liput