)
13.03.
2015

Kesän ohjelma on nyt julkistettu!

Rauma Festivo tarjoaa aikamatkoja virtuoosien kyydissä
Rauma Festivo tuo elokuussa Raumalle tasokkaan esiintyjäkaartin. Tapahtuman taiteellisen johtajan Mika Kareksen kokoama ohjelma koostuu laajasta tunneskaalasta, huipputaiteilijoista ja tasavuosia juhlivien säveltäjien teoksista. Vuosi 2015 on juhlavuosi Jean Sibeliukselle (150 v.), Paul Hindemithille (120 v.), Maurice Ravelille (140 v.) sekä Camille Saint-Saënsille (180 v.).

Suurten säveltäjänimien luomalle pohjalle viulisti Reetta Kataja on koonnut festivaalin kivijalaksi Tiera-jousikvartetin. Lapin kamariorkesterin konserttimestarina vuodesta 2013 toiminut Kataja on osaltaan nostanut orkesterinsa kansainväliseen tietoisuuteen, tuloksena mm. kutsu BBC Proms -festivaalille viime kesänä. Toisena viulistina on kansainvälistä uraa tekevä Kreeta-Julia Heikkilä. Alttoviulua kvartetissa soittaa Riitta-Liisa Ristiluoma Radion sinfoniaorkesterista. Sellisti Samuli Peltonen soittaa päätyökseen Helsingin kaupunginorkesterissa ja konsertoi aktiivisesti ympäri maailmaa.

Sävelnero ja lied-professori
Johannes Piirto4. Kuvaaja Kaapo Kamu Festivaalin kantavina voimina ovat pianistit Johannes Piirto ja Juho Alakärppä. Kumpikaan heistä ei ole vain pianisti. 20-vuotias Johannes Piirto on myös säveltäjä, jonka omia teoksia kuullaan Festivon avajaiskonsertissa. Johanneksen välitön ja persoonallinen soittotyyli on tehnyt hänestä halutun esiintyjän. Yhtenä nuoren polven muusikoiden kirkkaimpana soihdunkantajana hän esiintyi mm. Musiikkitalon avajaisissa omalla teoksellaan Virta. Tämä teos tullaan kuulemaan myös Raumalla.

Juho Alakärppä on määrätietoisella otteellaan luonut itsestään Suomen lied-musiikin arvostetuimman pianistin, joka omien esiintymistensä ohella opettaa lied-pareja. Hän on myös tuoreen Suomen lied-akatemian perustajäsen. Alakärpän musiikillinen palo ja ilmeikäs esiintyminen ei jätä ketään kylmäksi.

Kolme Lappeenrannan laulukilpailun voittajaa
Festivossa kuullaan tulevana kesänä neljää huippulaulajaa. Festivon taiteellisena johtajana toimiva Mika Kares, joka itse esiintyy nykyään maailman johtavilla areenoilla, on kutsunut mukaan kolme Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen voittajaa: sopraano Tiina-Maija Koskela, baritoni Aarne Pelkonen ja sopraano Kaisa Ranta.

Tiina-Maija Koskela 004Tiina-Maija Koskela ja Aarne Pelkonen ovat molemmat kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Koskelan ääni on harvinaislaatuinen saksalaistyyppinen jugendlich-dramatish sopraano. Hänet on jo nyt kiinnitetty useisiin Wagner-rooleihin Saksassa. Aarne Pelkonen taas on tullut tunnetuksi lied-laulun kärkinimenä, joka on nyt laajentanut repertuaariaan myös oopperan suuntaan. Hänen ensimmäinen kansainvälinen solistikiinnityksensä Oldenburgin oopperataloon alkaa heti Rauma Festivon jälkeen.

Sopraano Kaisa Ranta kuuluu Suomen kansallisoopperan kantaviin voimiin. Viimeisimpänä on esiintynyt päärooleissa mm. Janacekin oopperassa Ovela kettu ja Jukka Linkolan säveltämässä oopperassa Robin Hood. Ranta on erityisen ansioitunut kamarimusiikin ja oratorioiden solisti.

Intiimejä pihakonsertteja
Festivaaliviikkoon mahtuu myös tuttuja elementtejä aiemmilta vuosilta. Kahviloissa ja kaduilla soi koko viikon ajan. Ilmaiskonserttien odotettu huipennus on paikkansa vakiinnuttanut torstain Carpe diem -päivä. Viikon taiteilijoita kuullaan intiimeissä pihakonserteissa ympäri Vanhaa Raumaa.

Carpe diem -päivänä pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä myös harppuun. Italialainen, kansainvälisesti palkittu harpisti Stefania Saglietti tuo kauniin soittimen ja mahtavan soinnin festivaaliohjelmistoon Saint-Saënsin romanttisten teosten kautta.

Festivon laajaan instrumenttivalikoimaan kuuluu myös Ilpo Laspaksen cembalo. Hän soittaa myös pianoa ja urkuja. Yhdessä Aarne Pelkosen kanssa Laspas vie kuulijat aikamatkalle hengellisen musiikin eri vuosisadoille. Perjantai-iltapäivän Mozart-konsertissa luvassa on vuorostaan koomisia kohtauksia ja rakastettuja aarioita yhdessä Kaisa Rannan ja Mika Kareksen kera.

Lasten ja nuorten näyttävä esiinmarssi
Tänä vuonna Rauma Festivon ohjelmassa ovat näyttävästi esillä myös lapset ja nuoret. Festivaaliviikon lauantaina Rauma-salin lavalle nousevat Helsingin Juniorijouset ja Rauman Poikasoittokunta yhteiskonsertissa. Luvassa on myös soitinesittelyjä sekä lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

– Helsingin juniorijouset on tuottanut kymmeniä ammattimuusikoita vuosien varrella ja saman on tehnyt myös Rauman poikasoittokunta. Lauantain konsertissa juhlitaan Suomessa tehtävää hienoa koulutustyötä, toteaa Kares ajatuksestaan saattaa yhteen nämä kaksi täynnä tulevaisuuden lupauksia olevaa orkesteria.

Laura Alajääski3Musiikillinen ilotulitus päättää festivaaliviikon
Lauantai-iltana Rauma-salissa kuullaan Lauantai-illan toivotut, räjähtävä yhdistelmä rakastettuja klassikkoja Brahmsista Bernsteiniin. Konsertin solisteina on raumalaislähtöinen näyttelijä ja musikaalitähti Laura Alajääski sekä oopperabasso Mika Kares. Laura Alajääski tunnetaan Tampereen työväen teatterin näyttelijänä, jonka viimeaikaisista rooleista muistetaan erityisesti huikean menestyksen saanut nimirooli Evita- musikaalissa. Hän on tunnettu esiintymisistään vuosien ajan niin teatteri- kuin konserttinäyttämöillä.

Orkesterikokoonpanona konsertissa on jousikvintetti ja piano, maustettuna mm. kanteleella, trumpetilla ja kitaralla. Sovituksista ja orkesterin johtamisesta huolehtivat multi-instrumentalistit Tomas Takolander ja raumalaislähtöinen Esko Grundström.

 

 

 

 

« Takaisin

22.06.
2021

Musiikki auttaa hahmottamaan maailmaa

Käyrätorvisti Ville Hiilivirta on toiminut äänenjohtajatehtävissä useimmissa suomalaisissa orkestereissa sekä mm. Ruotsin Kuninkaallisissa Filharmonikoissa, Esa-Pekka Salosen kutsumana Lontoon Philharmonia-orkesterissa sekä Saksassa Baijerin ja Essenin valtionorkestereissa. Vuodesta 2010 on toiminut Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorviryhmän äänenjohtajana.

20.06.
2021

Harjoittelua ja reilusti unta

Näistä elementeistä on koostunut Atte Kilpeläisen kulunut vuosi. Elokuussa Festivon taiteilijakaartiin mukaan saapuva alttoviulisti saapuu Raumalle nyt toista kertaa. Edellinen Festivo-vierailu oli vuonna 2016.  Korona-aikana Kilpeläinen kertoo aikaa olleen kaikenlaiseen ajatustyöhön sekä myös nukkumiseen.

18.06.
2021

Yleisön kohtaaminen oli tunteellinen hetki

Yksi Festivon vuoden 2021 taitelijoista on Vuokko Hovatta. Hän rakastaa viettää aikaa ystäviensä kanssa – Syömme hyvin ja nautimme viinistä. Kesällä tietenkin ulkona.

16.06.
2021

Korona-aikana kollegiaalinen yhteys löytyi ruudun kautta

Elokuussa Festivo saa vieraakseen harpisti ja kuvataiteilija Laura Hynnisen. Porvoolaistaiteilijan projektit ovat poikkitaiteellisia kokonaisuuksia ja Rauman taidemuseolla koetaan perjantai-iltana konsertti, jossa hän yhdistää maalauksen ja musiikin.  Festivaalin konserttiohjelman elämännautinnoista Hynninen mainitsee itselleen tärkeimmäksi ystävyyden.

27.05.
2021

Lipunmyynti alkaa 29.5.

Kesä on ovella ja hihat heiluvat kun Rauma Festivon järjestelyt kiihtyvät kohti elokuuta. Lipunmyynti alkaa lauantaina 29.5.2021 klo 10 Lippu.fi-kanavilla hyvin pienillä määrillä, sillä konserttien turvallinen järjestäminen on Rauma Festivolle tänäkin kesänä ensisijaista.

25.04.
2021

Rauma Festivo kutsuu nauttimaan elämästä elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Heikinheimon suunnittelema, 38. kertaa järjestettävä festivaali rakentuu teeman Kahdeksan elämännautintoa ja seitsemän kuolemansyntiä ympärille. Raumalla 3.–7.

22.04.
2021

Festivaalin ohjelma julkaistaan live-lähetyksessä

Rauma Festivon ohjelma julkaistaan Kulttuurikuppila Brummin olohuoneesta sunnuntaina 25.4. klo 15. Ohjelmaa esittelee myös sävelin ensimmäisen Festivo-editionsa suunnitellut Siljamari Heikinheimo ja eräs toinenkin kesän taiteilija saapuu paikalle.

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi