)
13.03.
2015

Kesän ohjelma on nyt julkistettu!

Rauma Festivo tarjoaa aikamatkoja virtuoosien kyydissä
Rauma Festivo tuo elokuussa Raumalle tasokkaan esiintyjäkaartin. Tapahtuman taiteellisen johtajan Mika Kareksen kokoama ohjelma koostuu laajasta tunneskaalasta, huipputaiteilijoista ja tasavuosia juhlivien säveltäjien teoksista. Vuosi 2015 on juhlavuosi Jean Sibeliukselle (150 v.), Paul Hindemithille (120 v.), Maurice Ravelille (140 v.) sekä Camille Saint-Saënsille (180 v.).

Suurten säveltäjänimien luomalle pohjalle viulisti Reetta Kataja on koonnut festivaalin kivijalaksi Tiera-jousikvartetin. Lapin kamariorkesterin konserttimestarina vuodesta 2013 toiminut Kataja on osaltaan nostanut orkesterinsa kansainväliseen tietoisuuteen, tuloksena mm. kutsu BBC Proms -festivaalille viime kesänä. Toisena viulistina on kansainvälistä uraa tekevä Kreeta-Julia Heikkilä. Alttoviulua kvartetissa soittaa Riitta-Liisa Ristiluoma Radion sinfoniaorkesterista. Sellisti Samuli Peltonen soittaa päätyökseen Helsingin kaupunginorkesterissa ja konsertoi aktiivisesti ympäri maailmaa.

Sävelnero ja lied-professori
Johannes Piirto4. Kuvaaja Kaapo Kamu Festivaalin kantavina voimina ovat pianistit Johannes Piirto ja Juho Alakärppä. Kumpikaan heistä ei ole vain pianisti. 20-vuotias Johannes Piirto on myös säveltäjä, jonka omia teoksia kuullaan Festivon avajaiskonsertissa. Johanneksen välitön ja persoonallinen soittotyyli on tehnyt hänestä halutun esiintyjän. Yhtenä nuoren polven muusikoiden kirkkaimpana soihdunkantajana hän esiintyi mm. Musiikkitalon avajaisissa omalla teoksellaan Virta. Tämä teos tullaan kuulemaan myös Raumalla.

Juho Alakärppä on määrätietoisella otteellaan luonut itsestään Suomen lied-musiikin arvostetuimman pianistin, joka omien esiintymistensä ohella opettaa lied-pareja. Hän on myös tuoreen Suomen lied-akatemian perustajäsen. Alakärpän musiikillinen palo ja ilmeikäs esiintyminen ei jätä ketään kylmäksi.

Kolme Lappeenrannan laulukilpailun voittajaa
Festivossa kuullaan tulevana kesänä neljää huippulaulajaa. Festivon taiteellisena johtajana toimiva Mika Kares, joka itse esiintyy nykyään maailman johtavilla areenoilla, on kutsunut mukaan kolme Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen voittajaa: sopraano Tiina-Maija Koskela, baritoni Aarne Pelkonen ja sopraano Kaisa Ranta.

Tiina-Maija Koskela 004Tiina-Maija Koskela ja Aarne Pelkonen ovat molemmat kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Koskelan ääni on harvinaislaatuinen saksalaistyyppinen jugendlich-dramatish sopraano. Hänet on jo nyt kiinnitetty useisiin Wagner-rooleihin Saksassa. Aarne Pelkonen taas on tullut tunnetuksi lied-laulun kärkinimenä, joka on nyt laajentanut repertuaariaan myös oopperan suuntaan. Hänen ensimmäinen kansainvälinen solistikiinnityksensä Oldenburgin oopperataloon alkaa heti Rauma Festivon jälkeen.

Sopraano Kaisa Ranta kuuluu Suomen kansallisoopperan kantaviin voimiin. Viimeisimpänä on esiintynyt päärooleissa mm. Janacekin oopperassa Ovela kettu ja Jukka Linkolan säveltämässä oopperassa Robin Hood. Ranta on erityisen ansioitunut kamarimusiikin ja oratorioiden solisti.

Intiimejä pihakonsertteja
Festivaaliviikkoon mahtuu myös tuttuja elementtejä aiemmilta vuosilta. Kahviloissa ja kaduilla soi koko viikon ajan. Ilmaiskonserttien odotettu huipennus on paikkansa vakiinnuttanut torstain Carpe diem -päivä. Viikon taiteilijoita kuullaan intiimeissä pihakonserteissa ympäri Vanhaa Raumaa.

Carpe diem -päivänä pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä myös harppuun. Italialainen, kansainvälisesti palkittu harpisti Stefania Saglietti tuo kauniin soittimen ja mahtavan soinnin festivaaliohjelmistoon Saint-Saënsin romanttisten teosten kautta.

Festivon laajaan instrumenttivalikoimaan kuuluu myös Ilpo Laspaksen cembalo. Hän soittaa myös pianoa ja urkuja. Yhdessä Aarne Pelkosen kanssa Laspas vie kuulijat aikamatkalle hengellisen musiikin eri vuosisadoille. Perjantai-iltapäivän Mozart-konsertissa luvassa on vuorostaan koomisia kohtauksia ja rakastettuja aarioita yhdessä Kaisa Rannan ja Mika Kareksen kera.

Lasten ja nuorten näyttävä esiinmarssi
Tänä vuonna Rauma Festivon ohjelmassa ovat näyttävästi esillä myös lapset ja nuoret. Festivaaliviikon lauantaina Rauma-salin lavalle nousevat Helsingin Juniorijouset ja Rauman Poikasoittokunta yhteiskonsertissa. Luvassa on myös soitinesittelyjä sekä lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

– Helsingin juniorijouset on tuottanut kymmeniä ammattimuusikoita vuosien varrella ja saman on tehnyt myös Rauman poikasoittokunta. Lauantain konsertissa juhlitaan Suomessa tehtävää hienoa koulutustyötä, toteaa Kares ajatuksestaan saattaa yhteen nämä kaksi täynnä tulevaisuuden lupauksia olevaa orkesteria.

Laura Alajääski3Musiikillinen ilotulitus päättää festivaaliviikon
Lauantai-iltana Rauma-salissa kuullaan Lauantai-illan toivotut, räjähtävä yhdistelmä rakastettuja klassikkoja Brahmsista Bernsteiniin. Konsertin solisteina on raumalaislähtöinen näyttelijä ja musikaalitähti Laura Alajääski sekä oopperabasso Mika Kares. Laura Alajääski tunnetaan Tampereen työväen teatterin näyttelijänä, jonka viimeaikaisista rooleista muistetaan erityisesti huikean menestyksen saanut nimirooli Evita- musikaalissa. Hän on tunnettu esiintymisistään vuosien ajan niin teatteri- kuin konserttinäyttämöillä.

Orkesterikokoonpanona konsertissa on jousikvintetti ja piano, maustettuna mm. kanteleella, trumpetilla ja kitaralla. Sovituksista ja orkesterin johtamisesta huolehtivat multi-instrumentalistit Tomas Takolander ja raumalaislähtöinen Esko Grundström.

 

 

 

 

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi