)
13.03.
2015

Kesän ohjelma on nyt julkistettu!

Rauma Festivo tarjoaa aikamatkoja virtuoosien kyydissä
Rauma Festivo tuo elokuussa Raumalle tasokkaan esiintyjäkaartin. Tapahtuman taiteellisen johtajan Mika Kareksen kokoama ohjelma koostuu laajasta tunneskaalasta, huipputaiteilijoista ja tasavuosia juhlivien säveltäjien teoksista. Vuosi 2015 on juhlavuosi Jean Sibeliukselle (150 v.), Paul Hindemithille (120 v.), Maurice Ravelille (140 v.) sekä Camille Saint-Saënsille (180 v.).

Suurten säveltäjänimien luomalle pohjalle viulisti Reetta Kataja on koonnut festivaalin kivijalaksi Tiera-jousikvartetin. Lapin kamariorkesterin konserttimestarina vuodesta 2013 toiminut Kataja on osaltaan nostanut orkesterinsa kansainväliseen tietoisuuteen, tuloksena mm. kutsu BBC Proms -festivaalille viime kesänä. Toisena viulistina on kansainvälistä uraa tekevä Kreeta-Julia Heikkilä. Alttoviulua kvartetissa soittaa Riitta-Liisa Ristiluoma Radion sinfoniaorkesterista. Sellisti Samuli Peltonen soittaa päätyökseen Helsingin kaupunginorkesterissa ja konsertoi aktiivisesti ympäri maailmaa.

Sävelnero ja lied-professori
Johannes Piirto4. Kuvaaja Kaapo Kamu Festivaalin kantavina voimina ovat pianistit Johannes Piirto ja Juho Alakärppä. Kumpikaan heistä ei ole vain pianisti. 20-vuotias Johannes Piirto on myös säveltäjä, jonka omia teoksia kuullaan Festivon avajaiskonsertissa. Johanneksen välitön ja persoonallinen soittotyyli on tehnyt hänestä halutun esiintyjän. Yhtenä nuoren polven muusikoiden kirkkaimpana soihdunkantajana hän esiintyi mm. Musiikkitalon avajaisissa omalla teoksellaan Virta. Tämä teos tullaan kuulemaan myös Raumalla.

Juho Alakärppä on määrätietoisella otteellaan luonut itsestään Suomen lied-musiikin arvostetuimman pianistin, joka omien esiintymistensä ohella opettaa lied-pareja. Hän on myös tuoreen Suomen lied-akatemian perustajäsen. Alakärpän musiikillinen palo ja ilmeikäs esiintyminen ei jätä ketään kylmäksi.

Kolme Lappeenrannan laulukilpailun voittajaa
Festivossa kuullaan tulevana kesänä neljää huippulaulajaa. Festivon taiteellisena johtajana toimiva Mika Kares, joka itse esiintyy nykyään maailman johtavilla areenoilla, on kutsunut mukaan kolme Lappeenrannan valtakunnallisten laulukilpailujen voittajaa: sopraano Tiina-Maija Koskela, baritoni Aarne Pelkonen ja sopraano Kaisa Ranta.

Tiina-Maija Koskela 004Tiina-Maija Koskela ja Aarne Pelkonen ovat molemmat kansainvälisen läpimurron kynnyksellä. Koskelan ääni on harvinaislaatuinen saksalaistyyppinen jugendlich-dramatish sopraano. Hänet on jo nyt kiinnitetty useisiin Wagner-rooleihin Saksassa. Aarne Pelkonen taas on tullut tunnetuksi lied-laulun kärkinimenä, joka on nyt laajentanut repertuaariaan myös oopperan suuntaan. Hänen ensimmäinen kansainvälinen solistikiinnityksensä Oldenburgin oopperataloon alkaa heti Rauma Festivon jälkeen.

Sopraano Kaisa Ranta kuuluu Suomen kansallisoopperan kantaviin voimiin. Viimeisimpänä on esiintynyt päärooleissa mm. Janacekin oopperassa Ovela kettu ja Jukka Linkolan säveltämässä oopperassa Robin Hood. Ranta on erityisen ansioitunut kamarimusiikin ja oratorioiden solisti.

Intiimejä pihakonsertteja
Festivaaliviikkoon mahtuu myös tuttuja elementtejä aiemmilta vuosilta. Kahviloissa ja kaduilla soi koko viikon ajan. Ilmaiskonserttien odotettu huipennus on paikkansa vakiinnuttanut torstain Carpe diem -päivä. Viikon taiteilijoita kuullaan intiimeissä pihakonserteissa ympäri Vanhaa Raumaa.

Carpe diem -päivänä pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä myös harppuun. Italialainen, kansainvälisesti palkittu harpisti Stefania Saglietti tuo kauniin soittimen ja mahtavan soinnin festivaaliohjelmistoon Saint-Saënsin romanttisten teosten kautta.

Festivon laajaan instrumenttivalikoimaan kuuluu myös Ilpo Laspaksen cembalo. Hän soittaa myös pianoa ja urkuja. Yhdessä Aarne Pelkosen kanssa Laspas vie kuulijat aikamatkalle hengellisen musiikin eri vuosisadoille. Perjantai-iltapäivän Mozart-konsertissa luvassa on vuorostaan koomisia kohtauksia ja rakastettuja aarioita yhdessä Kaisa Rannan ja Mika Kareksen kera.

Lasten ja nuorten näyttävä esiinmarssi
Tänä vuonna Rauma Festivon ohjelmassa ovat näyttävästi esillä myös lapset ja nuoret. Festivaaliviikon lauantaina Rauma-salin lavalle nousevat Helsingin Juniorijouset ja Rauman Poikasoittokunta yhteiskonsertissa. Luvassa on myös soitinesittelyjä sekä lapsiperheille suunnattua ohjelmaa.

– Helsingin juniorijouset on tuottanut kymmeniä ammattimuusikoita vuosien varrella ja saman on tehnyt myös Rauman poikasoittokunta. Lauantain konsertissa juhlitaan Suomessa tehtävää hienoa koulutustyötä, toteaa Kares ajatuksestaan saattaa yhteen nämä kaksi täynnä tulevaisuuden lupauksia olevaa orkesteria.

Laura Alajääski3Musiikillinen ilotulitus päättää festivaaliviikon
Lauantai-iltana Rauma-salissa kuullaan Lauantai-illan toivotut, räjähtävä yhdistelmä rakastettuja klassikkoja Brahmsista Bernsteiniin. Konsertin solisteina on raumalaislähtöinen näyttelijä ja musikaalitähti Laura Alajääski sekä oopperabasso Mika Kares. Laura Alajääski tunnetaan Tampereen työväen teatterin näyttelijänä, jonka viimeaikaisista rooleista muistetaan erityisesti huikean menestyksen saanut nimirooli Evita- musikaalissa. Hän on tunnettu esiintymisistään vuosien ajan niin teatteri- kuin konserttinäyttämöillä.

Orkesterikokoonpanona konsertissa on jousikvintetti ja piano, maustettuna mm. kanteleella, trumpetilla ja kitaralla. Sovituksista ja orkesterin johtamisesta huolehtivat multi-instrumentalistit Tomas Takolander ja raumalaislähtöinen Esko Grundström.

 

 

 

 

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi