)
10.03.
2015

Mikko-Pekka Svala: Ammattimuusikko on kuin huippu-urheilija

Lauantaina 14.3. Raumalle konsertoimaan saapuva Mikko-Pekka Svala on kiireinen mies. Kiireisenä hänet pitää työ fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa (HKO), opetustehtävät sekä lapsiperheen arki. Syyskuussa edessä on Yrjö Hjeltin Fagottikonserton kantaesitys HKO:n solistina.

Ammattimuusikon “kilpailukausi” on 11 kuukautta

Mikko-Pekka halusi muusikoksi jo yläasteikäisenä ja toiveissa on olla sitä aina eläkeikään saakka. Ammattimuusikkona hänen viikkoonsa kuuluu harjoittelua kuutena päivänä.
– Haasteena on pitää fyysinen huippusoittokunto ja mieli pirteänä kokoajan. Joka konsertissa on jotain eritäin haastavaa ja joutuu kurkottamaan omaan parhaaseensa, selittää Mikko-Pekka muusikontyön realiteetteja.

Huippuhetkiäkin mahtuu kuitenkin arkeen viikottain. Ammatin palkitsevimmiksi puoliksi hän mainitsee nimittäin konsertit.
– Konsertit ovat juhlahetkiä! Niissä valmisteltu esitys elää hetkessä. Muusikko kommunikoi yleisön kanssa ja lopullinen teos saa muotonsa, analysoi itseään sosiaaliseksi joukkuepelaajaksi luonnehtiva Mikko-Pekka.

Mikko-Pekka Svala

Huonolla röörillä soittaminen on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää

Fagotilla on Mikko-Pekan mukaan kahdet kasvot: orkesterissa fagotti toimii puupuhaltimien bassolinjan maalaajana, välillä taas sen tehtävänä on olla lyyristen soolojen tulkitsija. Keskeinen osa fagottia soittimena on suukappaleet, eli röörit, jotka valmitsetaan jättiläisbamburuo’osta. Mikko-Pekka on perhetynyt niiden valmistamiseen vuosia.- Jos ei ole onnistunut tekemään sopivaa rööriä esitykseen, soittaessa olo on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää!

Homma on Mikko-Pekalla hyvin hallussa, sillä omien röörien lisäksi hän valmistaa suukappaleet vielä vaimolleenkin, joka on myös fagotisti. Kahden muusikon perheessä arki täyttyy musiikista, mutta kotona ei työasioista paljoa puhuta. Harjoittelukin tapahtuu pääosin työpaikoilla, eli Kansallisoopperalla ja Musiikkitalolla.

Perheen yhteisiin kesäsuunnitelmiin kuuluu reissuja ympäri Suomen ja tarkoituksena on matkata myös Raumalle. Toivotamme Svalan perheen lämpimästi tervetulleiksi!

« Takaisin

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

11.08.
2020

Striimit Festivon konserteista katsottavissa 7.9. saakka

Tämän vuoden Festivon kaikki konsertit striimattiin yhteistyössä Kultuurikuppila Brummin kanssa. Äänentoistosta vastasi musiikin moniottelija Esko Grundström. Tallenteet ovat nyt nähtävissä Rauma Festivon YouTube-kanavalla 7.9. saakka. Kätevimmin linkit konsertteihin löydät Festivon nettisivuilta Striimit-otsikon alta.

04.08.
2020

Avajaiskonsertti loppuunmyyty

Keskiviikkona 5.8. alkavan Rauma Festivon avajaiskonsertti on myyty loppuun. Striimin ääreen voi kuitenkin liittyä kotisohvalta ja sitä pääsee seuraamaan Festivon YouTube-kanavalta.

04.08.
2020

Monta kokkia takaa värikkään keitoksen

Fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa toimiva Mikko-Pekka Svala saapuu Rauma Festivon vieraaksi osana Helsinki Chamber Soloistsia. Kevään aikana hän on ehtinyt nauttia joustavammista harjoitusaikatauluista, lisääntyneestä ajasta perheen kanssa sekä kokkailusta ja myös vaimon loistavista aterioista.

02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno Junkkari, Samuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima.  ”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä.

30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen.

28.07.
2020

Missä mennään?

Rauma Festivon taiteellinen johtaja Jan Söderblom odottaa ensi viikkoa: “Kun moni asia nyt vaikuttaa epävarmalta, tuntuu hyvältä tietää, että saamme kohta viettää aikaa yhdessä Raumalla.

27.07.
2020

Carpe diem -päivänä iloitaan jälleennäkemisestä

Kevään ja kesän aikana ehtyneitä elävän musiikin varantoja pääsee täyttämään seitsemän konsertin annoksella Rauma Festivon perinteisenä Carpe diem -päivänä.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 F 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi