)
10.03.
2015

Mikko-Pekka Svala: Ammattimuusikko on kuin huippu-urheilija

Lauantaina 14.3. Raumalle konsertoimaan saapuva Mikko-Pekka Svala on kiireinen mies. Kiireisenä hänet pitää työ fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa (HKO), opetustehtävät sekä lapsiperheen arki. Syyskuussa edessä on Yrjö Hjeltin Fagottikonserton kantaesitys HKO:n solistina.

Ammattimuusikon “kilpailukausi” on 11 kuukautta

Mikko-Pekka halusi muusikoksi jo yläasteikäisenä ja toiveissa on olla sitä aina eläkeikään saakka. Ammattimuusikkona hänen viikkoonsa kuuluu harjoittelua kuutena päivänä.
– Haasteena on pitää fyysinen huippusoittokunto ja mieli pirteänä kokoajan. Joka konsertissa on jotain eritäin haastavaa ja joutuu kurkottamaan omaan parhaaseensa, selittää Mikko-Pekka muusikontyön realiteetteja.

Huippuhetkiäkin mahtuu kuitenkin arkeen viikottain. Ammatin palkitsevimmiksi puoliksi hän mainitsee nimittäin konsertit.
– Konsertit ovat juhlahetkiä! Niissä valmisteltu esitys elää hetkessä. Muusikko kommunikoi yleisön kanssa ja lopullinen teos saa muotonsa, analysoi itseään sosiaaliseksi joukkuepelaajaksi luonnehtiva Mikko-Pekka.

Mikko-Pekka Svala

Huonolla röörillä soittaminen on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää

Fagotilla on Mikko-Pekan mukaan kahdet kasvot: orkesterissa fagotti toimii puupuhaltimien bassolinjan maalaajana, välillä taas sen tehtävänä on olla lyyristen soolojen tulkitsija. Keskeinen osa fagottia soittimena on suukappaleet, eli röörit, jotka valmitsetaan jättiläisbamburuo’osta. Mikko-Pekka on perhetynyt niiden valmistamiseen vuosia.- Jos ei ole onnistunut tekemään sopivaa rööriä esitykseen, soittaessa olo on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää!

Homma on Mikko-Pekalla hyvin hallussa, sillä omien röörien lisäksi hän valmistaa suukappaleet vielä vaimolleenkin, joka on myös fagotisti. Kahden muusikon perheessä arki täyttyy musiikista, mutta kotona ei työasioista paljoa puhuta. Harjoittelukin tapahtuu pääosin työpaikoilla, eli Kansallisoopperalla ja Musiikkitalolla.

Perheen yhteisiin kesäsuunnitelmiin kuuluu reissuja ympäri Suomen ja tarkoituksena on matkata myös Raumalle. Toivotamme Svalan perheen lämpimästi tervetulleiksi!

« Takaisin

22.06.
2021

Musiikki auttaa hahmottamaan maailmaa

Käyrätorvisti Ville Hiilivirta on toiminut äänenjohtajatehtävissä useimmissa suomalaisissa orkestereissa sekä mm. Ruotsin Kuninkaallisissa Filharmonikoissa, Esa-Pekka Salosen kutsumana Lontoon Philharmonia-orkesterissa sekä Saksassa Baijerin ja Essenin valtionorkestereissa. Vuodesta 2010 on toiminut Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorviryhmän äänenjohtajana.

20.06.
2021

Harjoittelua ja reilusti unta

Näistä elementeistä on koostunut Atte Kilpeläisen kulunut vuosi. Elokuussa Festivon taiteilijakaartiin mukaan saapuva alttoviulisti saapuu Raumalle nyt toista kertaa. Edellinen Festivo-vierailu oli vuonna 2016.  Korona-aikana Kilpeläinen kertoo aikaa olleen kaikenlaiseen ajatustyöhön sekä myös nukkumiseen.

18.06.
2021

Yleisön kohtaaminen oli tunteellinen hetki

Yksi Festivon vuoden 2021 taitelijoista on Vuokko Hovatta. Hän rakastaa viettää aikaa ystäviensä kanssa – Syömme hyvin ja nautimme viinistä. Kesällä tietenkin ulkona.

16.06.
2021

Korona-aikana kollegiaalinen yhteys löytyi ruudun kautta

Elokuussa Festivo saa vieraakseen harpisti ja kuvataiteilija Laura Hynnisen. Porvoolaistaiteilijan projektit ovat poikkitaiteellisia kokonaisuuksia ja Rauman taidemuseolla koetaan perjantai-iltana konsertti, jossa hän yhdistää maalauksen ja musiikin.  Festivaalin konserttiohjelman elämännautinnoista Hynninen mainitsee itselleen tärkeimmäksi ystävyyden.

27.05.
2021

Lipunmyynti alkaa 29.5.

Kesä on ovella ja hihat heiluvat kun Rauma Festivon järjestelyt kiihtyvät kohti elokuuta. Lipunmyynti alkaa lauantaina 29.5.2021 klo 10 Lippu.fi-kanavilla hyvin pienillä määrillä, sillä konserttien turvallinen järjestäminen on Rauma Festivolle tänäkin kesänä ensisijaista.

25.04.
2021

Rauma Festivo kutsuu nauttimaan elämästä elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Heikinheimon suunnittelema, 38. kertaa järjestettävä festivaali rakentuu teeman Kahdeksan elämännautintoa ja seitsemän kuolemansyntiä ympärille. Raumalla 3.–7.

22.04.
2021

Festivaalin ohjelma julkaistaan live-lähetyksessä

Rauma Festivon ohjelma julkaistaan Kulttuurikuppila Brummin olohuoneesta sunnuntaina 25.4. klo 15. Ohjelmaa esittelee myös sävelin ensimmäisen Festivo-editionsa suunnitellut Siljamari Heikinheimo ja eräs toinenkin kesän taiteilija saapuu paikalle.

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi