)
10.03.
2015

Mikko-Pekka Svala: Ammattimuusikko on kuin huippu-urheilija

Lauantaina 14.3. Raumalle konsertoimaan saapuva Mikko-Pekka Svala on kiireinen mies. Kiireisenä hänet pitää työ fagotin vuorottelevana äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa (HKO), opetustehtävät sekä lapsiperheen arki. Syyskuussa edessä on Yrjö Hjeltin Fagottikonserton kantaesitys HKO:n solistina.

Ammattimuusikon “kilpailukausi” on 11 kuukautta

Mikko-Pekka halusi muusikoksi jo yläasteikäisenä ja toiveissa on olla sitä aina eläkeikään saakka. Ammattimuusikkona hänen viikkoonsa kuuluu harjoittelua kuutena päivänä.
– Haasteena on pitää fyysinen huippusoittokunto ja mieli pirteänä kokoajan. Joka konsertissa on jotain eritäin haastavaa ja joutuu kurkottamaan omaan parhaaseensa, selittää Mikko-Pekka muusikontyön realiteetteja.

Huippuhetkiäkin mahtuu kuitenkin arkeen viikottain. Ammatin palkitsevimmiksi puoliksi hän mainitsee nimittäin konsertit.
– Konsertit ovat juhlahetkiä! Niissä valmisteltu esitys elää hetkessä. Muusikko kommunikoi yleisön kanssa ja lopullinen teos saa muotonsa, analysoi itseään sosiaaliseksi joukkuepelaajaksi luonnehtiva Mikko-Pekka.

Mikko-Pekka Svala

Huonolla röörillä soittaminen on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää

Fagotilla on Mikko-Pekan mukaan kahdet kasvot: orkesterissa fagotti toimii puupuhaltimien bassolinjan maalaajana, välillä taas sen tehtävänä on olla lyyristen soolojen tulkitsija. Keskeinen osa fagottia soittimena on suukappaleet, eli röörit, jotka valmitsetaan jättiläisbamburuo’osta. Mikko-Pekka on perhetynyt niiden valmistamiseen vuosia.- Jos ei ole onnistunut tekemään sopivaa rööriä esitykseen, soittaessa olo on kuin autolla ajo ilman ohjauspyörää!

Homma on Mikko-Pekalla hyvin hallussa, sillä omien röörien lisäksi hän valmistaa suukappaleet vielä vaimolleenkin, joka on myös fagotisti. Kahden muusikon perheessä arki täyttyy musiikista, mutta kotona ei työasioista paljoa puhuta. Harjoittelukin tapahtuu pääosin työpaikoilla, eli Kansallisoopperalla ja Musiikkitalolla.

Perheen yhteisiin kesäsuunnitelmiin kuuluu reissuja ympäri Suomen ja tarkoituksena on matkata myös Raumalle. Toivotamme Svalan perheen lämpimästi tervetulleiksi!

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi