)
30.07.
2020

Muusikko antaa musiikille äänen

Tämän kesän Festivossa nautitaan siitä koronakevään ja kesän jälkeen voimme kokoontua musiikin ääreen vähän vapaammin, vaikkakin turvallisuusseikat huomioiden. Lyömäsoittaja Xavi Castellón kohdalla kyseessä on iloinen jälleennäkeminen myös sen vuoksi, että hän saapuu Raumalle toistamiseen. Viime vuonna hän oli festivaalissa mukana Helsinki Percussion Ensemblen riveissä ja nyt hän saapuu Festivoon Helsinki Chamber Soloistsin jäsenenä.

Espanjan Valenciasta Helsinkiin kotiutunut Xavi kokee vaikeana tiivistää muusikkouden hyviä puolia muutamaan lauseeseen, mutta parhaan asian hän pystyy nimeämään helposti:

”Muusikkona olemisen hienoin asia on antaa ääni jollekin, jolla itsessään ei ole ääntä.”, kuvaillee Xavi suhdettaan ammattiinsa.

Nyt kevään aikana rakkaan ammatinharjoittaminen joutui kuitenkin ottamaan sivuroolin arjessa ensimmäistä kertaa ja päivittäiset rutiinit muuttuivat pakon edessä.

”Päätin käyttää tilanteen hyväksi tekemällä kaikkea sellaista, johon minulla normaalisti ei ole aikaa tai energiaa. Olen nauttinut pitkistä lukuhetkistä ja hidastanut elämänrytmiäni, mitä olen todella osannut nyt myös arvostaa”, Xavi kertoo.

Xavi Castelló (oikealla) vieraili viime vuoden Festivossa Helsinki Percussion Ensemblen jäsenenä. Tänä vuonna hän saapuu taas Raumalle, mutta toisen yhtyeensä riveissä.

Vaikka kevät ja alkukesä on mennyt ilman keikkoja, ei Xavi halua kasata liian suuria odotuksia nyt tuleville konserteille. Hän pyrkii elämässään nauttimaan aina kulloisestakin hetkestä täysillä liikaa tulevaa haikailematta ja iloita niitä yllätyksistä, joita elämä eteen tuo. Käsillä olevaa festivaalia hän kuitenkin myöntää odottavansa.

”En voi kieltää, ettenkö näin pitkän tauon jälkeen olisi innoissani mahdollisuudesta päästä tekemään musiikkia jälleen yhdessä!”, hän iloitsee.

Samoin hän odottaa yleisön kohtaamista. Puun kaatumisen aiheuttaman äänen kyseenalaistamisen tavoin, voidaan miettiä, millaisena musiikki on olemassa, jollei sille joku anna ääntä ja sillä äänellä ei ole kuulijoita.

”Rauma Festivo tarjoaa mahdollisuuden nauttia kauniin kaupungin ja upeiden artistien yhdistelmästä. Rohkaisen kaikkia osallistumaan konsertteihin, erityisesti meidän konserttiimme perjantai-illassa. Silloin ensiesitämme oman basistimme Adrian Rigopuloksen sovituksen Beethovenin kolmannesta sinfoniasta, jonka hän on tehnyt juuri tätä konserttia varten”, Xavi taustoittaa.

Helsinki Chamber Soloistsia kuullaan Rauma Festivossa perjantaina 7.8. klo 18 Kulttuuritalo Posellissa konsertissa Fauni ja Ludwig -konsertissa sekä erilaisissa pienemmissä kokoonpanoissa Kaikkien aikojen Carpe diem -päivässä. Kaikki konsertit myös striimataan.

Liput Posellin konsertteihin sekä kannatusliput striimille pääset hankkimaan Festivon omasta lippukaupasta.

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi