)
02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno JunkkariSamuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima. 

”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä. Irlantilaismusiikin jamikulttuuriin kuuluu vapaamuotoinen soitto ringissä pöydän ympärillä. Musiikki soljuu vapaan musisoinnin kautta polveilevana, iloisen tanssillisen pomppuisena, energisen dramaattisena tai haikean kohtalokkaana. Raamit jameille luovat hetkessä muusikoiden, usein sanatta, valitsemat perinnesävelmät ja laulut ja niistä spontaanistikin muodostetut medleyt, jokainen soittaja saa tuoda rinkiin oman repertoaarinsa,” kertoo Kirsi heidän yhtyeensä taustasta. 

Musiikin jakaminen on jamisoiton keskiössä: Pöydän ympärillä jaetaan sävelmiä ja uusimpia musiikillisia tuttavuuksia (levysuosituksia, uusia sävelmiä, ohjelmia…), kerrotaan kuulumisia ja kohdataan säännöllisesti tuttuja soittajia. Jamit eivät ole konsertti, mutta musiikin luomasta tunnelmasta pääsevät nauttimaan kaikki paikallaolojat. 

Muuan-trio on soittanut yhdessä monenlaisissa paikoissa yhteisen ohjelmiston karttuessa. Yhtyeen jäsenet kertovat nauttivansa erityisesti siitä, kun pääsevät soittamaan erilaisten tilojen akustiikoissa ja kotoisissa ympäristöissä, niin ulkona kuin sisällä. 

Kevään pysähdys mahdollisti yhtyeen jäsenille aikaa kuunnella ja kokea musiikkia, vaikkakin etänä.

”Olemme kuunnelleet Irlannin radion kansanmusiikkiohjelmia sekä iirinkielisen televisiokanavan kansanmusiikkiaiheisia dokumentteja. Samuli otti tavaksi käydä aamuisin soittamassa pienen sarvifanfaarin kotikulmien korkeimmalla kukkulalla!” kuvailee Kirsi yhtyeen korona-arkea. 

Rauma Festivoon yhtye saapuu ensimmäistä kertaa ja kamarimusiikkifestivaalit eivät ole yhtyeelle tavanomaisin konserttipaikka. Yleisön läsnäolo on olennaista myös heille tutussa musiikkiperinteessä. 

”Perinnemusiikin luonteeseen kuuluu se, että sävelmiä opetellaan kuulonvaraisesti, soitetaan muistinvaraisesti nuoteitta ja ”suurimmat hitit” ja sykähdyttävimmät sävelmät jäävät repertoaariin elämään. Musiikkimme kumpuaa hetkestä ja tunnelma muodostuu spontaanisti. Kaikki paikallaolojat vaikuttavat musiikkiin energiallaan. Yleisön läsnäolo antaa syyn soitolle ja kohottaa tunnelmaa. Jokaisen konsertin ja musiikillisen hetken muodostavat soittaja, kuulija ja tila – se jos mikä on erittäin mielenkiintoista!” hehkuttaa Kirsi. 

Rauma Festivossa Muuan-trioa kuullaan festivaalin avajaiskonsertissa Folk+Beethoven keskiviikkona 5.8. klo 18 sekä Carpe diem -päivän yllätyskonsertissa torstaina 6.8.

« Takaisin

22.06.
2021

Musiikki auttaa hahmottamaan maailmaa

Käyrätorvisti Ville Hiilivirta on toiminut äänenjohtajatehtävissä useimmissa suomalaisissa orkestereissa sekä mm. Ruotsin Kuninkaallisissa Filharmonikoissa, Esa-Pekka Salosen kutsumana Lontoon Philharmonia-orkesterissa sekä Saksassa Baijerin ja Essenin valtionorkestereissa. Vuodesta 2010 on toiminut Helsingin kaupunginorkesterissa käyrätorviryhmän äänenjohtajana.

20.06.
2021

Harjoittelua ja reilusti unta

Näistä elementeistä on koostunut Atte Kilpeläisen kulunut vuosi. Elokuussa Festivon taiteilijakaartiin mukaan saapuva alttoviulisti saapuu Raumalle nyt toista kertaa. Edellinen Festivo-vierailu oli vuonna 2016.  Korona-aikana Kilpeläinen kertoo aikaa olleen kaikenlaiseen ajatustyöhön sekä myös nukkumiseen.

18.06.
2021

Yleisön kohtaaminen oli tunteellinen hetki

Yksi Festivon vuoden 2021 taitelijoista on Vuokko Hovatta. Hän rakastaa viettää aikaa ystäviensä kanssa – Syömme hyvin ja nautimme viinistä. Kesällä tietenkin ulkona.

16.06.
2021

Korona-aikana kollegiaalinen yhteys löytyi ruudun kautta

Elokuussa Festivo saa vieraakseen harpisti ja kuvataiteilija Laura Hynnisen. Porvoolaistaiteilijan projektit ovat poikkitaiteellisia kokonaisuuksia ja Rauman taidemuseolla koetaan perjantai-iltana konsertti, jossa hän yhdistää maalauksen ja musiikin.  Festivaalin konserttiohjelman elämännautinnoista Hynninen mainitsee itselleen tärkeimmäksi ystävyyden.

27.05.
2021

Lipunmyynti alkaa 29.5.

Kesä on ovella ja hihat heiluvat kun Rauma Festivon järjestelyt kiihtyvät kohti elokuuta. Lipunmyynti alkaa lauantaina 29.5.2021 klo 10 Lippu.fi-kanavilla hyvin pienillä määrillä, sillä konserttien turvallinen järjestäminen on Rauma Festivolle tänäkin kesänä ensisijaista.

25.04.
2021

Rauma Festivo kutsuu nauttimaan elämästä elokuussa

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Heikinheimon suunnittelema, 38. kertaa järjestettävä festivaali rakentuu teeman Kahdeksan elämännautintoa ja seitsemän kuolemansyntiä ympärille. Raumalla 3.–7.

22.04.
2021

Festivaalin ohjelma julkaistaan live-lähetyksessä

Rauma Festivon ohjelma julkaistaan Kulttuurikuppila Brummin olohuoneesta sunnuntaina 25.4. klo 15. Ohjelmaa esittelee myös sävelin ensimmäisen Festivo-editionsa suunnitellut Siljamari Heikinheimo ja eräs toinenkin kesän taiteilija saapuu paikalle.

10.12.
2020

Siljamari Heikinheimo on Rauma Festivon uusi taiteellinen johtaja

Viulisti, ohjaaja Siljamari Heikinheimo (s. 1985) aloittaa kolmivuotisen kauden kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon taiteellisena johtajana vuonna 2021. Radion sinfoniaorkesterista viulistista vapaaksi taiteilijaksi vuonna 2016 ryhtynyt Heikinheimo on toiminut muun muassa Tapiola Sinfonietan ja Lapin kamariorkesterin konserttimestarina.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi