)
02.08.
2020

Jameissa musiikki soljuu iloisen tanssillisen pomppuisena

Tänä vuonna Festivon taiteilijajoukko täydentyy kansanmusiikin taitajilla. Mukaan on kutsuttu Muuan-trio, jonka muodostavat Rauno JunkkariSamuli Karjalainen ja Kirsi Vinkki. Yhdessä soittaminen rennossa tunnelmassa on tämän yhtyeen liima. 

”Olemme alunperin tavanneet irlantilaisen musiikin jamisoiton parissa Helsingissä. Irlantilaismusiikin jamikulttuuriin kuuluu vapaamuotoinen soitto ringissä pöydän ympärillä. Musiikki soljuu vapaan musisoinnin kautta polveilevana, iloisen tanssillisen pomppuisena, energisen dramaattisena tai haikean kohtalokkaana. Raamit jameille luovat hetkessä muusikoiden, usein sanatta, valitsemat perinnesävelmät ja laulut ja niistä spontaanistikin muodostetut medleyt, jokainen soittaja saa tuoda rinkiin oman repertoaarinsa,” kertoo Kirsi heidän yhtyeensä taustasta. 

Musiikin jakaminen on jamisoiton keskiössä: Pöydän ympärillä jaetaan sävelmiä ja uusimpia musiikillisia tuttavuuksia (levysuosituksia, uusia sävelmiä, ohjelmia…), kerrotaan kuulumisia ja kohdataan säännöllisesti tuttuja soittajia. Jamit eivät ole konsertti, mutta musiikin luomasta tunnelmasta pääsevät nauttimaan kaikki paikallaolojat. 

Muuan-trio on soittanut yhdessä monenlaisissa paikoissa yhteisen ohjelmiston karttuessa. Yhtyeen jäsenet kertovat nauttivansa erityisesti siitä, kun pääsevät soittamaan erilaisten tilojen akustiikoissa ja kotoisissa ympäristöissä, niin ulkona kuin sisällä. 

Kevään pysähdys mahdollisti yhtyeen jäsenille aikaa kuunnella ja kokea musiikkia, vaikkakin etänä.

”Olemme kuunnelleet Irlannin radion kansanmusiikkiohjelmia sekä iirinkielisen televisiokanavan kansanmusiikkiaiheisia dokumentteja. Samuli otti tavaksi käydä aamuisin soittamassa pienen sarvifanfaarin kotikulmien korkeimmalla kukkulalla!” kuvailee Kirsi yhtyeen korona-arkea. 

Rauma Festivoon yhtye saapuu ensimmäistä kertaa ja kamarimusiikkifestivaalit eivät ole yhtyeelle tavanomaisin konserttipaikka. Yleisön läsnäolo on olennaista myös heille tutussa musiikkiperinteessä. 

”Perinnemusiikin luonteeseen kuuluu se, että sävelmiä opetellaan kuulonvaraisesti, soitetaan muistinvaraisesti nuoteitta ja ”suurimmat hitit” ja sykähdyttävimmät sävelmät jäävät repertoaariin elämään. Musiikkimme kumpuaa hetkestä ja tunnelma muodostuu spontaanisti. Kaikki paikallaolojat vaikuttavat musiikkiin energiallaan. Yleisön läsnäolo antaa syyn soitolle ja kohottaa tunnelmaa. Jokaisen konsertin ja musiikillisen hetken muodostavat soittaja, kuulija ja tila – se jos mikä on erittäin mielenkiintoista!” hehkuttaa Kirsi. 

Rauma Festivossa Muuan-trioa kuullaan festivaalin avajaiskonsertissa Folk+Beethoven keskiviikkona 5.8. klo 18 sekä Carpe diem -päivän yllätyskonsertissa torstaina 6.8.

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi