Rauma Festivon juhlavuoden tilausteos, Sampo Kasurisen ja Aina Bergrothin kamariooppera Trapped Butterfly on saanut poikkeuksellisen ylistävän vastaanoton. Tilaajakumppanien Kuhmon Kamarimusiikin ja Meidän Festivaalin esitykset olivat 9.7. ja 23.7., ja Raumalla teos koetaan perjantaina 4.8. Rauma-salissa.

Musiikkilehti Rondo (24.7.) aloittaa arvionsa: ”Sanotaan olennainen heti alkuun: Kuhmon Kamarimusiikin, Meidän Festivaalin ja Rauma Festivon satsaus on kannattanut, sillä musiikkijuhlien yhteistilauksena täksi kesäksi syntynyt kamariooppera Trapped Butterfly on todella hyvä.” Kriitikko Santeri Kaipiaisen mukaan ””tunnin mittainen teos ei aliarvioi katsojaa, muttei myöskään tee mitään turhaan, vaan stimuloi aivoja ja sydäntä juuri sopivalla tavalla.” Hän kiittää Kasurisen sävelkieltä hienostuneeksi ja moniulotteiseksi. Myös näyttämöllepano ihastuttaa: ”Oceanin korvat ovat maalatut kuin perhosen siivet, paksu musta suruviitta kotelona, josta hän kuoriutuu värikylläisenä ja androgyyninä. Aivan kuten Butterfly on enemmän idea kuin henkilö, on puvustus ja maskeerauskin oivaltava anakronistinen fuusio kirsikankukkaa ja vitivalkoista geishameikkiä yhdistettynä 1700–1800-lukujen eurooppalaiseen tanssiaisestetiikkaan.”

Helsingin Sanomat (10.7.2023) toteaa kokonaisuudesta: ”Viulistina julkisuuteen tullut Siljamari Heikinheimo on tehnyt jo useamman ohjauksen esimerkiksi Rauma Festivon taiteellisena johtajana. Henkilöohjaus toimi, samoin Pyry Pakkala Petterbergin valosuunnittelu ja Autuas Ukkosenpuvustus, joka käsittelee myös muodonmuutoksen mahdollisuutta toukasta perhoseksi.” Myös laulajien tulkinnat vaikuttavat: ”Sopraano Marjukka Tepponen on haudan takaa lapselleen ilmestyvänä Madama Butterflyna totutun korkealla tasollaan, ja huomattavan kantavasti kajahtelee myös nuorenTuomas Miettolan tenori.”

Arvostetun Adventures in Music -musiikkiblogin Jari Kallio (26.7.2023) päättää laajan ja innostuneen analyysinsa Trapped Butterflysta: ”Poikkeuksellisella tunnetason rehellisyydellään kuulijan otteessaan pitävän Trapped Butterflyn kerronta tekee siitä lajissaan poikkeuksellisen vaikuttavan. Musiikillisesti ja psykologisesti haastava, mutta samalla välittömästi avautuva ooppera on myös houkuttelevan kompakti, mikä ennustaa useita tulevia esityksiä Kasurisen ja Bergrothin mestariteokselle.”

Liput Rauma Festivon konsertteihin on saatavilla Lippu.fi -kanavilla, Rauman kaupungin palvelupisteessä Pyyrmanissa ja tuntia ennen konsertteja ovelta.