Festivon perjantaissa kuullaan laulumusiikkia Mozartin tapaan. Säveltäjämestarin tunnetuimpien oopperoiden aariat pääsevät taitavien laulajien käsittelyyn, kun lavalle nousevat Suomen Kansallisoopperassa säteilevä sopraano Kaisa Ranta ja taiteellisena johtajana Festivossa tänä vuonna toimiva basso Mika Kares. Baritoni Aarne Pelkonen esiintyy konsertissa esimerkiksi Figaron roolissa, joka on hänen tuleva pestinsä myös syksyllä, kun hän aloittaa Keski-Euroopan valloituksensa Saksasta Oldenburgin oopperatalossa.

-Olemme ottaneet konserttiin mukaan myös näyttämöllisiä asioita, kertoo Pelkonen tulevasta iltapäivän oopperahetkestä.

Lapsiperheille tarjotaan mahdollisuus sukeltaa kahden viikonlopun festivaalin, Rauma Bluesin ja Rauma Festivon, maailmaan perjantain iltapäivässä. MM-kisateltassa soi klassinen musiikki maineikkaan Helsingin Juniorijousten toimesta. Bluesista vastaa Lumberjacks. Musiikkityylien lisäksi tutuiksi tulevat niin viulut ja sellot kuin sähköisemmätkin soittimet. Koko perheen ”Kamaribluesit!”-konserttiin on vapaa pääsy.

 

Perjantai-illan huipentaa ”Romantiikan roihu”, jossa ranskalainen, elegantti kamarimusiikki on pääosassa. Harjoituksissa kuuntelemassa käynyt Kares on vakuuttunut: -Nyt tulee jotain ihan mahtavaa!

Kommentillaan hän viittaa konsertin toiseen teokseen, Ernest Chaussonin Chanson Perpetuelleen op. 37. Sopraano Tiina-Maija Koskela loistaa solistina elokuvamaisessa teoksessa, joka avautuu musiikin kautta ihan eri tavalla kuin pelkkänä runona. Myös solisti on innoissaan:

– Kun orkesterin tilalla soikin jousikvartetti ja piano, se mahdollistaa laulajallekin esimerkiksi nopeammat nyanssin muutokset. Tavoitteenani on tehdä tulkinnasta yleisölle helposti lähestyttävä, mutta vaikuttava. Yhteen tunteeseen ei voi jäädä liikaa kiinni, Koskela summaa.

Perjantai-illan konsertissa kuullaan myös tiistain avajaiskonsertissa hurmannutta Stefania Sagliettia.

Perjantai-ilta päättyy myös ranskalaisissa tunnelmissa, kun Festivo-jatkoilla Teatteriravintola Ankkurissa lavalle kipuaa Festivo-urakkansa aloittava Le Landeur, eli Tomas Takolander yhdessä Esko Grundströmin kanssa. Nämä kaksi multi-instrumentalistia johdattavat yleisön päivän päätteeksi Pariisin hämyisille kujille chansonin viemänä.