)
18.07.
2021

Anna Laaksolle spontaanius on elämän suola

Elokuussa Rauma Festivoon saapuva pianisti Anna Laakso toivoo, että jaksaisimme  muistaa pitkään oivallukset kuluneesta vuodesta. Lopulta hyvään elämään tarvitaan aika vähän aineksia, mutta sitäkin laadukkaampia. Laaksolle musiikki ja esiintyminen ovat juuri niitä.

-Koronan aiheuttama kummallinen aika on jättänyt paljon jälkiä. Pettymyksensietokyky on kasvanut melkoisiin mittoihin, tai ehkä sitä on vain väsynyt pettymään tasaisena sarjana tuleviin peruutuksiin tai ”plan Ö” tekemisiin. Jäljelle on jäänyt mahdollisuus nauttia siitä mitä on Nyt. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet arvokkaita ja aitoja ja kosketus on saanut ihan uuden latauksen. Sosiaalisesti sitä on aika haavoittuvainen, kuvailee Laakso kokemaansa. 

-Ja vähän pelottaa, että miten saa ilmeet kuriin jos ja kun maskista pääsee joskus luopumaan. Sen takana on ollut hyvä jupista itsekseen, hän jatkaa nauraen. 

Rovaniemelle kotiutunut pianisti on ansioitunut erityisesti kamarimusiikin ja liedin saralla. Myös usein solistisissa tehtävissä kuultava Laakso sukkuloi sujuvasti erilaisilla monitaiteisilla työmailla.  Vapaa-ajallaan Laakso nauttii kokkaamisesta ja hyvistä keskusteluista. 

-Minulle suuri nautinto on hyvä ruoka ja juoma ja kiireetön kokkaaminen. Ja vielä suurempi nautinto on hyvä seura ja pulppuavat keskustelut, kertoo Laakso viitaten tulevan Festivon teemaan.

-Yritän ajatella niin, ettei ole paheita. Nautinnot ovat sallittuja ja toivottavasti ajatus kohtuudesta viivähtää silloin tällöin takaraivossa. Oman tyytyväisyyden tavoittelu ei kuitenkaan saisi kuormittaa kohtuuttomasti ympäristöä ja luontoa. Sen kanssa tasapainottelu on päivittäistä ajatustyötä vaativaa hommaa, hän pohtii.

Festivaalin ohjelmaan nostetuista elämännautinnoista Laakso kertoo olevan lähes mahdotonta valita nautinnoista läheisintä, kun mukana on ”niin tavattoman hyvin valikoituneet elämännautinnot”. 

-Käsitöistä tulee eniten mieleen oma ammatti ja sen vaatima kädentaito, samoin liikkeestä. Musiikkia ei synny ilman liikettä. Spontaanius on elämän suola. Miten ihanaa onkaan unohtua mukaansatempaavan hetkeen! Muutama läheinen sydänystävä pitää mielen raiteilla ja sylit lähellä. Ystävyyden säikeitä tulee punottua myös spontaanisti kohdatessa uusia ihmisiä. Haaveilu tai omalla arkikielellä ilmaistuna ”seiniin tuijottelu” on päivittäistä, Laakso listaa ja jatkaa:

-Taide ei ole koko elämä- pikemminkin enemmän, sanoi Atos Wirtanen. Siltä se tuntuu, koska se lävistää niin paljon. Ja hetket, kun pääsee sivusta, vähän kuin salaa seuraamaan oman 4-vuotiaan tajunnanvirtaa täynnä olevaa leikkiä, on erityisiä. Voi ihmisen mielen mahdollisuudet sentään! Ja Lepo! Yksi lapsistani on sankari nukahtamaan ihan mihin vain, vaikka lattialle samalla kun imuri laulaa vieressä. Lepo on luottamusta, Laakso kertoo hymyillen.

Anna Laaksolle kesän aikana jo koetut live-konsertit ovat olleet hyvin erityisiä elämyksiä tänä poikkeusaikana. Hän uskoo saman tapahtuvan myös Rauma Festivossa. 

-Tulkaa kokemaan ja kuulemaan kaikki kynnelle kykenevät! Siljamarin suunnittelema ohjelma on aivan huippu ja ehyt kokonaisuus! Otaksun että erityisiä väristyksiä on liikkeellä! 

Anna Laaksoa kuullaan Rauma Festivossa kolmessa konsertissa:

Seitsemän kuolemansyntiä
Ti 3.8.2021 klo 19 Rauma-sali
Liput 49 € / 34 €

Liike
Ke 4.8.2021 klo 19 Rauma-sali
Liput 40 € / 25 €

Haaveilu
Pe 6.8. klo 14 Kulttuuritalo Poselli
Liput 30 € / 15 €

« Takaisin

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

18.07.
2021

Anna Laaksolle spontaanius on elämän suola

Elokuussa Rauma Festivoon saapuva pianisti Anna Laakso toivoo, että jaksaisimme  muistaa pitkään oivallukset kuluneesta vuodesta. Lopulta hyvään elämään tarvitaan aika vähän aineksia, mutta sitäkin laadukkaampia. Laaksolle musiikki ja esiintyminen ovat juuri niitä.

16.07.
2021

Sellisti Lauri Kankkusen elämännautintojen juuret ovat Italiassa

Rauma Festivoon nyt toista kertaa saapuva sellisti Lauri Kankkunen odottaa hartaasti normaaleihin kuvioihin paluuta ja turvavälien poistumista . Muusikon työssä turvavälit vaikuttavat myös siihen, miten lähekkäin toisiaan muusikot voivat soittaa.

15.07.
2021

Vanhan Rauman kolopolulla tavataan pitsiin hurahtanut hämähäkki ja kurnuttava kuningas

Vanhan Rauman kolopolku on koko perheelle suunnattu kierros, jossa kartan avulla etsitään puhelimella skannattavia QR-koodeja. Koodien takaa paljastuu Vanhassa Raumassa asustavien erilaisten eläimien tervehdyksiä: lauluja, tansseja, runoja ja leikkejä.

08.07.
2021

Leikki on taidetta pienoiskoossa

Tanssitaitelija Auri Aholalla viime aikoina päällimmäisenä mielessä ovat olleet tärkeimmät elämän peruspalaset: perhe, luonto ja taide. Koreografioihinsa hän sitoo usein luontoteemoja ja myös saamelaiskulttuuria. Ahola asuu ja työskentelee Inarissa.

06.07.
2021

Taitelijuus on herkkä rohkeuslaji

Yli kolmessakymmenessä maassa ja sadalla albumilla esiintynyt muusikko-säveltäjä-tuottaja Jarmo Saari saapuu elokuussa Rauma Festivon vieraaksi. Omaleimaisesta tyylistään tunnettu kitaristi tunnetaan myös konsertteihin, elokuviin, televisioon, koreografioihin, teatteriin ja levyille luomastaan visuaalisesta sävellystyylistään.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi