)
18.07.
2021

Anna Laaksolle spontaanius on elämän suola

Elokuussa Rauma Festivoon saapuva pianisti Anna Laakso toivoo, että jaksaisimme  muistaa pitkään oivallukset kuluneesta vuodesta. Lopulta hyvään elämään tarvitaan aika vähän aineksia, mutta sitäkin laadukkaampia. Laaksolle musiikki ja esiintyminen ovat juuri niitä.

-Koronan aiheuttama kummallinen aika on jättänyt paljon jälkiä. Pettymyksensietokyky on kasvanut melkoisiin mittoihin, tai ehkä sitä on vain väsynyt pettymään tasaisena sarjana tuleviin peruutuksiin tai ”plan Ö” tekemisiin. Jäljelle on jäänyt mahdollisuus nauttia siitä mitä on Nyt. Kohtaamiset ihmisten kanssa ovat olleet arvokkaita ja aitoja ja kosketus on saanut ihan uuden latauksen. Sosiaalisesti sitä on aika haavoittuvainen, kuvailee Laakso kokemaansa. 

-Ja vähän pelottaa, että miten saa ilmeet kuriin jos ja kun maskista pääsee joskus luopumaan. Sen takana on ollut hyvä jupista itsekseen, hän jatkaa nauraen. 

Rovaniemelle kotiutunut pianisti on ansioitunut erityisesti kamarimusiikin ja liedin saralla. Myös usein solistisissa tehtävissä kuultava Laakso sukkuloi sujuvasti erilaisilla monitaiteisilla työmailla.  Vapaa-ajallaan Laakso nauttii kokkaamisesta ja hyvistä keskusteluista. 

-Minulle suuri nautinto on hyvä ruoka ja juoma ja kiireetön kokkaaminen. Ja vielä suurempi nautinto on hyvä seura ja pulppuavat keskustelut, kertoo Laakso viitaten tulevan Festivon teemaan.

-Yritän ajatella niin, ettei ole paheita. Nautinnot ovat sallittuja ja toivottavasti ajatus kohtuudesta viivähtää silloin tällöin takaraivossa. Oman tyytyväisyyden tavoittelu ei kuitenkaan saisi kuormittaa kohtuuttomasti ympäristöä ja luontoa. Sen kanssa tasapainottelu on päivittäistä ajatustyötä vaativaa hommaa, hän pohtii.

Festivaalin ohjelmaan nostetuista elämännautinnoista Laakso kertoo olevan lähes mahdotonta valita nautinnoista läheisintä, kun mukana on ”niin tavattoman hyvin valikoituneet elämännautinnot”. 

-Käsitöistä tulee eniten mieleen oma ammatti ja sen vaatima kädentaito, samoin liikkeestä. Musiikkia ei synny ilman liikettä. Spontaanius on elämän suola. Miten ihanaa onkaan unohtua mukaansatempaavan hetkeen! Muutama läheinen sydänystävä pitää mielen raiteilla ja sylit lähellä. Ystävyyden säikeitä tulee punottua myös spontaanisti kohdatessa uusia ihmisiä. Haaveilu tai omalla arkikielellä ilmaistuna ”seiniin tuijottelu” on päivittäistä, Laakso listaa ja jatkaa:

-Taide ei ole koko elämä- pikemminkin enemmän, sanoi Atos Wirtanen. Siltä se tuntuu, koska se lävistää niin paljon. Ja hetket, kun pääsee sivusta, vähän kuin salaa seuraamaan oman 4-vuotiaan tajunnanvirtaa täynnä olevaa leikkiä, on erityisiä. Voi ihmisen mielen mahdollisuudet sentään! Ja Lepo! Yksi lapsistani on sankari nukahtamaan ihan mihin vain, vaikka lattialle samalla kun imuri laulaa vieressä. Lepo on luottamusta, Laakso kertoo hymyillen.

Anna Laaksolle kesän aikana jo koetut live-konsertit ovat olleet hyvin erityisiä elämyksiä tänä poikkeusaikana. Hän uskoo saman tapahtuvan myös Rauma Festivossa. 

-Tulkaa kokemaan ja kuulemaan kaikki kynnelle kykenevät! Siljamarin suunnittelema ohjelma on aivan huippu ja ehyt kokonaisuus! Otaksun että erityisiä väristyksiä on liikkeellä! 

Anna Laaksoa kuullaan Rauma Festivossa kolmessa konsertissa:

Seitsemän kuolemansyntiä
Ti 3.8.2021 klo 19 Rauma-sali
Liput 49 € / 34 €

Liike
Ke 4.8.2021 klo 19 Rauma-sali
Liput 40 € / 25 €

Haaveilu
Pe 6.8. klo 14 Kulttuuritalo Poselli
Liput 30 € / 15 €

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi