Toisena esittelyvuoron Festivon vuoden 2024 taiteilijoista saa näyttelijä, laulaja ja lauluvalmentaja Emilia Nyman. Emilia tykkää keväästä, mutta itseään hän kuvaa syksyn kaltaiseksi. 

– Sanoisin että suosikki vuodenaikani on kevät. Kun kaikki herää henkiin ja luonto kuhisee. Varsinkin jos on päässyt mökille jo toukokuun puolella, se on aivan ihanaa, kertoo Emilia ja jatkaa:

– Mikäkö vuodenaika olisin itse? Olisin ehkä syksy. Kirpeä syysilma, värit, pimenevät illat ja tähtitaivas. Jokunen myrsky. On lämpimiä päiviä ja viileitä öitä. Monta eri tunnelmaa ja lämpötilan vaihtelu ja myrsky on kuin tunteiden vuoristorata, kuvailee Emilia.

Emilia on työskennellyt Helsingin Kaupunginteatterissa vuosina 2003–2023 näyttelijänä ja vuodesta 2016 myös suurmusikaalien lauluvalmentajana. Tämän lisäksi hän on toiminut lauluvalmentajana ja laulunopettajana useissa suomalaisissa teattereissa. Hänen tuoreimpia roolitöitään oli Gabriella Niin kuin taivaassa -musikaalissa sekä Jacob Höglundin ohjaama esitys nimeltä Världens lyckligaste land Helsingin kaupunginteatterin lavalla. Festivossa hän nousee lavalle kolmessa konsertissa, joista ensimmäinen on torstai-illan konsertti Elämäni kevät.

– On ihana päästä esittämään Jukka Nykäsen sävellyksiä! Me olemme tunteneet monta vuotta muttemme pitkään aikaan ole tehneet töitä yhdessä. Meitä yhdistää musiikkiteatteri ja sen kunniaksi konsertissa kuullaan upeat kappaleet Les Miserables musikaalista! taustoittaa Emilia.

Emiliaa kuullaan myös Vivaldin vuodenajat-konsertissa, joka kuullaan Rauma-salissa perjantai-iltana ja seuraavana päivänä perheille suunnattuna sovituksena. Tuon konsertin ohjelmistosta löytyy yksi Emilialle merkitykselliseksi muodostunut kappale.

– Itselleni tärkeä ja pieni iso teos on Höstvisan Jukka Nylundin sovittamana. Se on kappale, jota en nuorena voinut sietää, mikä on aika karusti sanottu. Se oli kappale jota laulettiin koulussa, ja ei sitä teininä millään voi tajuta sen hienoutta ja syvyyttä eikä nuoriso ole oikea yleisö sille. Kun tein esitystä ”Världens lyckligaste land” ja sain esitettäväkseni Höstvisan-kappaleen, ajattelin ensin että hui! Onneksi elämä ja kokemus, yhdessä Jukan sovituksen kanssa, näytti kappaleen aivan eri valossa. Se oli iso mullistus itselle ja toivon, että se kaikki kuuluu ja näkyy.

Festivaalin teemana Vuodenaikamme on Emilialle mieluisa, sillä luonto on hänelle tärkeä.

– Luonto on minulle ehdottoman tärkeä, se on elinehto  Se on maadoittumista, hengittelyä, tasapainoa, rauhaa, kauneutta. Minulle, joka ei itse sävellä tai toimi sanoittajana, luonto toimii inspiraationa ja metaforana tunteille ja miten tulkita laulujen sanoituksia. Miltä se tuntuu kun näkee lintujen lentävän, tai seistä kalliolla katselemassa myrskyävää merta. Siinä kokee itsensä hyvällä tavalla ”merkityksettömäksi”, hän toteaa. 

 – Tämän haastattelun kuvaksi valitsin maiseman mökiltäni. Näkymän, joka on todella rakas ja missä jokainen auringonlasku on erilainen. Siellä saan hengitellä, kuvailee Emilia yhtä lempipaikkaansa.

Festivo-viikolla koettaviin vuodenaikoihin Emilia kutsuu kaikkia tutustumaan ennakkoluulottomasti.

– Uskon, että jokaiselle on jotakin! Uteliaisuus ja uudet kokemukset ovat tervetulleita ja aina ei tarvitse kaikesta tykätä. Kiinnostavaa on, jos musiikki herättää tunteita johonkin suuntaan. Tervetuloa kokemaan!

 

Emilia Nyman Rauma Festivossa:
To 8.8. Elämäni kevät – Jukka Nykänen!
Pe 9.8. Vivaldin vuodenajat
La 10.8. Ruuhkavuosien vuodenajat
Osta lippu

kuva: Miika Storm Photography