)
30.06.
2021

Taiteen on tultava vahvemmin nykyaikaan

Vuosi on ollut melkoista myllerrystä monille kulttuurialan toimijoille. Sellisti, kapellimestari Tomas Djupsjöbacka on joutunut kokemaan monen muun tavoin sen, millaista on elää jatkuvan epävarmuuden, suunnitelmien epämääräisyyden, peruutusten ja aikataulujen uudelleen organisoinnin kanssa. Se on ollut henkisesti raskasta.

-Kulttuurin arvostus yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on ollut pettymys, ja se on asia, joka huolettaa minua myös jatkossa. Koronarajoitukset ovat iskeneet alallemme todella pahasti, ja monesti vaikuttaa siltä ettei säännöissä ja suosituksissa ole tarpeeksi tasavertaisuutta. Sosiaaliturva freelance-taiteilijoille on saatava korjattua. Nyt esimerkiksi mekanismit korvausten saamiseksi tulojen menetyksistä ovat olleet jähmeitä ja epäoikeudenmukaisia. Kaikki tämä on ollut hyvin väsyttävää ja nostan todella hattua heille, jotka jaksavat viedä näitä asioita eteenpäin ja taistella!, Djupsjöbacka summaa ajatuksiaan ja jatkaa:

-Uskon että yleisön puolella nälkä tapahtumiin ja kulttuurin pariin on suuri, ja se ajatus lämmittää mieltä kovasti. Luulen että kulttuuri on ihmisille tärkeämpää kuin aikaisemmin, usein ymmärrämme vasta kun joku otetaan meiltä pois kuinka tärkeää se asiaa itse asiassa on. Itsellänikin on kova kaipuu takaisin arkeen, jossa konsertteja on säännöllisesti. 

Djupsjöbacka kertoo huomanneensa myös, miten inhimillisten kontaktien väheneminen on ollut hänelle yllättävän lamaannuttavaa. Hän kertoo oppineensa, että ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento. 

Menneet kuukaudet ovat pysäyttäneet Djupsjöbackan pohtimaan asioita ja yhtenä polttavana kysymyksenä on ollut ”miksi teemme mitä teemme?” Lopulta kysymys jalostui jatkokysymykseen siitä mitä musiikkia yleisölle esitetään ja miksi.

– Luulen pandemian seurauksena nykymusiikki nousee tärkeämmäksi, koska taiteen on vahvemmin tultava nykyaikaan. Sen on puhuttava nykyihmiselle. Toki klassikot eivät koskaan kuole, eikä niiden pidäkään, ne tuovat elintärkeän perspektiivin nykytekemiseen. Tämä dialogi tulee aina olemaan mahdollisuus oivalluksiin, pohtii Djupsjöbacka.

Tämän vuoden Festivossa juhlitaan elämäniloa ja nautintoja. Djupsjöbacka kertoo, että hänelle yksi suurimmista nautinnoista on hyvä ruoka ja juoma. Nykyinen elämäntilanne antaa mahdollisuuden nauttia edellä mainituista kuitenkin harvemmin kuin hän toivoisi. Djupsjöbacka tunnustautuu myös penkkiurheilun ystäväksi ja sanoo nauttivansa erityisesti NHL-jääkiekon seuraamisesta. 

Festivaaliviikolla kuullaan konsertteja elämännautinoista. Näistä raumalaisen satunnaisotoksen pohjalta esiin nostetuista nautinnoista Djupsjöbackalle kolahtaa tällä hetkellä parhaiten ”lepo”. Hän kertoo kuuluvansa siihen ihmisryhmään, joka voi nukkua lähes milloin ja missä vain. 

– Pienten lasten kanssa tuntuu, että univelkaa on koko ajan. Levon lisäksi myös liikkuminen on itselleni tärkeää. Olen korona-aikana lenkkeillyt tavallista enemmän, ja liikkumisen myönteiset vaikutukset tuntuvat vahvemmin kuin nuorempana, kertoo Djupsjöbacka.

Rauma Festivoon Djupsjöbacka saapuu johtamaan kuitenkin nautintojen sijaan kuolemansynneistä kertovan Kurt Weillin ja Bertol Brechtin yhteistyönä syntyneen teoksen. Seitsemän kuolemansyntiä avaa festivaaliviikon tiistai-iltana Rauma-salissa. Sen ohjaa Festivon taiteellisena johtaja nyt aloittava Siljamari Heikinheimo. Pääosaa tähdittää sopraano Tuuli Takala.

Seitsemän kuolemansyntiä
Ti 3.8. klo 19
Rauma-sali
Liput 49€ / 34€

« Takaisin

30.08.
2021

Rauma Festivon konsertit tavoittivat tuhansia – korona-altistuksia ei ainuttakaan

Elokuun ensimmäisellä viikolla järjestetyn kamarimusiikkifestivaali Rauma Festivon konserteissa ja muissa tapahtumissa vierailtiin yli 1500 kertaa. 20 livetapahtumasta striimattiin viisi konserttia. Lisäksi festivaalin sosiaalisen median kanaville tuotettiin erityisesti lapsiperheille suunnattu Vanhan Rauman kolopolku.

06.08.
2021

Rauma Festivon perjantain ja lauantain konsertit siirretään Rauma-saliin

Myöhään torstai-iltana Rauman kaupunki päätti määritellä Rauman Covid-19-epidemian suhteen leviämisalueeseen kuuluvaksi. Koska päätös on voimassa välittömästi, Rauma Festivon loppuviikon ohjelmaa säädetään entistä turvallisemmaksi yleisölle.  Perjantain konsertit Posellista ja Rauman taidemuseosta siirretään Rauma-saliin.

02.08.
2021

Rauma Festivon striimilipuilla ainutkertaisiin tunnelmiin

Rauma Festivo alkaa maanantaina 2.8. etkoilla Vanhassa Raumassa. Spärrin pihassa tavataan taiteilijoita ja kuullaan yllätysesitys Seitsemän kuolemansyntiä -oopperan esiintyjiltä. Festivaalin kaikki 20 konserttia toteutuvat, mutta Lounais-Suomen aluehallintaviraston perjantaina 30.7. asettaman määräyksen mukaisesti turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota.

27.07.
2021

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen vieraaksi Rauma Festivon torikeskusteluun

Rauma Festivon järjestämän Festivon-torin vieraina tiistaina 3.8.2021 klo 16.30 Rauman kauppatorilla ovat tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen, Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo sekä Rauman Teatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistuu  keskusteluun klo 16.45 alkaen.

26.07.
2021

Onnellinen juuri nyt

Trumpetisti Thomas Bugnot on ollut koko kesän onnellisen kiireinen. Hän on viettänyt aikaa synnyinmaassaan Ranskassa, jossa hän on saanut soittaa useissa konserteissa.

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi