)
30.06.
2021

Taiteen on tultava vahvemmin nykyaikaan

Vuosi on ollut melkoista myllerrystä monille kulttuurialan toimijoille. Sellisti, kapellimestari Tomas Djupsjöbacka on joutunut kokemaan monen muun tavoin sen, millaista on elää jatkuvan epävarmuuden, suunnitelmien epämääräisyyden, peruutusten ja aikataulujen uudelleen organisoinnin kanssa. Se on ollut henkisesti raskasta.

-Kulttuurin arvostus yhteiskunnallisessa päätöksenteossa on ollut pettymys, ja se on asia, joka huolettaa minua myös jatkossa. Koronarajoitukset ovat iskeneet alallemme todella pahasti, ja monesti vaikuttaa siltä ettei säännöissä ja suosituksissa ole tarpeeksi tasavertaisuutta. Sosiaaliturva freelance-taiteilijoille on saatava korjattua. Nyt esimerkiksi mekanismit korvausten saamiseksi tulojen menetyksistä ovat olleet jähmeitä ja epäoikeudenmukaisia. Kaikki tämä on ollut hyvin väsyttävää ja nostan todella hattua heille, jotka jaksavat viedä näitä asioita eteenpäin ja taistella!, Djupsjöbacka summaa ajatuksiaan ja jatkaa:

-Uskon että yleisön puolella nälkä tapahtumiin ja kulttuurin pariin on suuri, ja se ajatus lämmittää mieltä kovasti. Luulen että kulttuuri on ihmisille tärkeämpää kuin aikaisemmin, usein ymmärrämme vasta kun joku otetaan meiltä pois kuinka tärkeää se asiaa itse asiassa on. Itsellänikin on kova kaipuu takaisin arkeen, jossa konsertteja on säännöllisesti. 

Djupsjöbacka kertoo huomanneensa myös, miten inhimillisten kontaktien väheneminen on ollut hänelle yllättävän lamaannuttavaa. Hän kertoo oppineensa, että ihminen on pohjimmiltaan sosiaalinen olento. 

Menneet kuukaudet ovat pysäyttäneet Djupsjöbackan pohtimaan asioita ja yhtenä polttavana kysymyksenä on ollut ”miksi teemme mitä teemme?” Lopulta kysymys jalostui jatkokysymykseen siitä mitä musiikkia yleisölle esitetään ja miksi.

– Luulen pandemian seurauksena nykymusiikki nousee tärkeämmäksi, koska taiteen on vahvemmin tultava nykyaikaan. Sen on puhuttava nykyihmiselle. Toki klassikot eivät koskaan kuole, eikä niiden pidäkään, ne tuovat elintärkeän perspektiivin nykytekemiseen. Tämä dialogi tulee aina olemaan mahdollisuus oivalluksiin, pohtii Djupsjöbacka.

Tämän vuoden Festivossa juhlitaan elämäniloa ja nautintoja. Djupsjöbacka kertoo, että hänelle yksi suurimmista nautinnoista on hyvä ruoka ja juoma. Nykyinen elämäntilanne antaa mahdollisuuden nauttia edellä mainituista kuitenkin harvemmin kuin hän toivoisi. Djupsjöbacka tunnustautuu myös penkkiurheilun ystäväksi ja sanoo nauttivansa erityisesti NHL-jääkiekon seuraamisesta. 

Festivaaliviikolla kuullaan konsertteja elämännautinoista. Näistä raumalaisen satunnaisotoksen pohjalta esiin nostetuista nautinnoista Djupsjöbackalle kolahtaa tällä hetkellä parhaiten ”lepo”. Hän kertoo kuuluvansa siihen ihmisryhmään, joka voi nukkua lähes milloin ja missä vain. 

– Pienten lasten kanssa tuntuu, että univelkaa on koko ajan. Levon lisäksi myös liikkuminen on itselleni tärkeää. Olen korona-aikana lenkkeillyt tavallista enemmän, ja liikkumisen myönteiset vaikutukset tuntuvat vahvemmin kuin nuorempana, kertoo Djupsjöbacka.

Rauma Festivoon Djupsjöbacka saapuu johtamaan kuitenkin nautintojen sijaan kuolemansynneistä kertovan Kurt Weillin ja Bertol Brechtin yhteistyönä syntyneen teoksen. Seitsemän kuolemansyntiä avaa festivaaliviikon tiistai-iltana Rauma-salissa. Sen ohjaa Festivon taiteellisena johtaja nyt aloittava Siljamari Heikinheimo. Pääosaa tähdittää sopraano Tuuli Takala.

Seitsemän kuolemansyntiä
Ti 3.8. klo 19
Rauma-sali
Liput 49€ / 34€

« Takaisin

25.07.
2021

Mullistusten vuosi on tuonut tasapainoa

Vuoden 2021 Rauma Festivon avaa ooppera Seitsemän kuolemansyntiä, jossa yhdistyvät Kurt Weillin suloiset sävelet ja Bertolt Brechtin sanansäilä sekä kabareenkatkuinen 1930-luku. Näyttämöteoksen pääosassa kuullaan poikkeuksellisen kauniista äänestään ja vangitsevasta lavasäteilystään ylistettyä sopraano Tuuli Takalaa.

22.07.
2021

Paineettomuus on välttämättömyys luovalle prosessille

Kuluneen vuoden aikana kontrabasisti Adrian Rigopulos on saanut kokea sen, miten suunnitellut konsertit ja harjoitukset häviävät kalenterista yksi toisensa jälkeen ja normaalisti kiireisellä muusikolla onkin yhtäkkiä käsissään aikaa. Rigopulos on osannut kuitenkin myös nauttia muuttuneesta tilanteesta.

19.07.
2021

Rauma Festivon Carpe diem -yllätyskonsertit palaavat pihoille

Rauma Festivon odotettu pääsymaksuttomien yllätyskonserttien päivä koetaan festivaaliviikon keskellä torstaina 5.8.2021. Vuonna 2012 ensimmäistä kertaa yleisöä hetkeen tarttumaan yllyttäneet minikonsertit palaavat Vanhan Rauman yksityispihoihin.

18.07.
2021

Anna Laaksolle spontaanius on elämän suola

Elokuussa Rauma Festivoon saapuva pianisti Anna Laakso toivoo, että jaksaisimme  muistaa pitkään oivallukset kuluneesta vuodesta. Lopulta hyvään elämään tarvitaan aika vähän aineksia, mutta sitäkin laadukkaampia. Laaksolle musiikki ja esiintyminen ovat juuri niitä.

16.07.
2021

Sellisti Lauri Kankkusen elämännautintojen juuret ovat Italiassa

Rauma Festivoon nyt toista kertaa saapuva sellisti Lauri Kankkunen odottaa hartaasti normaaleihin kuvioihin paluuta ja turvavälien poistumista . Muusikon työssä turvavälit vaikuttavat myös siihen, miten lähekkäin toisiaan muusikot voivat soittaa.

15.07.
2021

Vanhan Rauman kolopolulla tavataan pitsiin hurahtanut hämähäkki ja kurnuttava kuningas

Vanhan Rauman kolopolku on koko perheelle suunnattu kierros, jossa kartan avulla etsitään puhelimella skannattavia QR-koodeja. Koodien takaa paljastuu Vanhassa Raumassa asustavien erilaisten eläimien tervehdyksiä: lauluja, tansseja, runoja ja leikkejä.

08.07.
2021

Leikki on taidetta pienoiskoossa

Tanssitaitelija Auri Aholalla viime aikoina päällimmäisenä mielessä ovat olleet tärkeimmät elämän peruspalaset: perhe, luonto ja taide. Koreografioihinsa hän sitoo usein luontoteemoja ja myös saamelaiskulttuuria. Ahola asuu ja työskentelee Inarissa.

06.07.
2021

Taitelijuus on herkkä rohkeuslaji

Yli kolmessakymmenessä maassa ja sadalla albumilla esiintynyt muusikko-säveltäjä-tuottaja Jarmo Saari saapuu elokuussa Rauma Festivon vieraaksi. Omaleimaisesta tyylistään tunnettu kitaristi tunnetaan myös konsertteihin, elokuviin, televisioon, koreografioihin, teatteriin ja levyille luomastaan visuaalisesta sävellystyylistään.

Hae lisää uutisia

Rauman Konserttiyhdistys ry
Käsityöläisentie 18 R 62
00750 Helsinki

info@raumafestivo.fi
www.raumafestivo.fi